Χ.Α: κέρδη 186,4% από το ιστορικό χαμηλό της κρίσης

Χ.Α: κέρδη 186,4% από το ιστορικό χαμηλό της κρίσης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χαμηλότερο επίπεδο που βρέθηκε το Χρηματιστήριο στην εξαετή ύφεση 2008-2013 ήταν στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου 2012. Εκείνη την ημέρα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 476,36 μονάδες, επίπεδα που είχε δει η αγορά τον Νοέμβριο του 1989, με την πλειοψηφία των μετοχών να έχει επιστρέψει στις τιμές της δεκαετίας του ’90, έχοντας απολέσει το σύνολο των αποδόσεων στα 12 χρόνια της παρουσίας της χώρας μας στη Ζώνη του Ευρώ. Από εκείνη τη συνεδρίαση μέχρι και σήμερα ο Γενικός Δείκτης έχει πραγματοποιήσει άνοδο 186,42%, που σε κεφαλαιοποίηση αποτυπώνεται σε 58,877 δισ. ευρώ. Η αιτία αυτής της ισχυρής ανάκαμψης, εκτός της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας και της σταδιακής αποκλιμάκωσης του spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό), οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή ξένων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που καταγράφεται αδιαλείπτως από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι και τον φετινό Φεβρουάριο και έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα της 11ης Μαΐου 2011.

Τα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει τους τελευταίους 16 μήνες στο Χ.Α. από ξένους επενδυτές ανέρχονται στα 2,673 δισ. ευρώ και έχουν ωθήσει τη σημερινή κεφαλαιοποίηση σχεδόν στα 80 δισ. ευρώ, δηλαδή να αντιστοιχεί στο 45% του ελληνικού ΑΕΠ για το 2014. Η εμπιστοσύνη των αλλοδαπών επενδυτών που άρχισε να εδραιώνεται από το β΄ εξάμηνο του 2012 χαρακτηρίζεται από μία επιλεκτική τοποθέτηση των κεφαλαίων και προορίζεται σε μία κλειστή ομάδα 15-20 εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και οι 4 συστημικές τράπεζες.

Η τάση εισροής των ξένων κεφαλαίων, λένε οι αναλυτές, θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί όσο πλησιάζει η χρονική στιγμή της εξόδου της χώρας στις αγορές μέσα από την έκδοση 5ετούς ομολόγου για την άντληση μεχρι και 2 δισ. ευρώ. Ενα ακόμη ποιοτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς είναι ότι προσελκύει ταυτόχρονα και funds με μακροχρόνιο ορίζοντα, αλλά και με βραχύ επενδυτικό στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή