Επιδεινώθηκε η εικόνα των εισηγμένων το 2013 με συνολικές ζημίες 753 εκατ.

Επιδεινώθηκε η εικόνα των εισηγμένων το 2013 με συνολικές ζημίες 753 εκατ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών βελτιώνουν το τελικό αποτέλεσμα το 2013, όμως για τις υπόλοιπες εταιρείες παρουσιάζεται επιδείνωση το 2012 σύμφωνα με το υφιστάμενο δείγμα (60%) που υπήρχε μέχρι χθες το απόγευμα. Πιο συγκεκριμένα σε 135 ισολογισμούς προέκυπταν ζημίες μετά από φόρους ύψους 753 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, εάν συνυπολογισθούν τα κέρδη της Alpha Bank (2,922 δισ. ευρώ) και της τράπεζας Πειραιώς (2,532 δισ. ευρώ) το τελικό αποτέλεσμα για 135 ισολογισμούς σε σύνολο 235 προέκυπταν καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 4,701 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 5,572 δισ. ευρώ το 2012. Επίσης ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 60% των ισολογισμών παρουσίαζε μείωση 5,96% σε σχέση με το 2012 και ανήλθε στα 49,516 δισ. ευρώ έναντι τζίρου 52,651 δισ. ευρώ για τους αντίστοιχους ισολογισμούς το 2012.

Η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙTDA) ανήλθε στα 4,276 δισ. ευρώ εμφανίζοντας υστέρηση 11,74% σε σύγκριση με την αντίστοιχη λειτουργική κερδοφορία του 2012 που είχε διαμορφωθεί στα 4,845 δισ. ευρώ. Στις πλέον κερδοφόρες εισηγμένες κατετάγη η Folli Follie Group με 347,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τις εμποροβιομηχανικές εισηγμένες, ενώ σημαντική υστέρηση (-72,1%) παρουσίασαν τα κέρδη του ΟΠΑΠ. Eιδικότερα υποχώρησαν στα 141,1 εκατ. ευρώ έναντι 505,5 εκατ, ευρώ το 2012. Η διοίκηση του οργανισμού θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή για την παρελθούσα χρήση, ενώ στις προθέσεις της εισηγμένης είναι και η διανομή προμερίσματος για το 2014.

Η παρελθούσα χρήση θα μείνει στη χρηματιστηριακή ιστορία ως έτος αναστροφής των εταιρικών αποτελεσμάτων από ζημίες σε κέρδη για όσες εισηγμένες μπόρεσαν μέσα από τη μείωση του λειτουργικού κόστους να περιορίσουν τον δανεισμό και να εμφανίσουν θετικό πρόσημο στην τελική γραμμή αποτελεσμάτων. Ωστόσο για την πλειοψηφία των εταιρειών που αντιπροσωπεύουν τους κλάδους της ακτοπλοΐας, της μεταλλουργίας, των ιχθυοκαλλιεργειών και του λιανεμπορίου προστέθηκε η 4η κατά σειρά ζημιογόνος χρήση. Για πολλές εισηγμένες, το 2013 αποτέλεσε τη χρονιά που εξαντλήθηκαν και τα τελευταία ταμειακά αποθέματα, ενώ οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις αποτελούν μία άλυτη εξίσωση αφού έχει διακοπεί η άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες. Η καθίζηση της εγχώριας ζήτησης άφησε τα αποτυπώματά της σε εταιρείες όπως η ΔΕΗ, οι τσιμεντοβιομηχανίες αλλά και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Αντίθετα η ΕΥΔΑΠ με καθαρά κέρδη στα 78 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ το 2012 ανεδείχθη η πιο κερδοφόρος εισηγμένη από τις ΔΕΚΟ. Εκτός όμως από την εικόνα των ζημιογόνων και κερδοφόρων εισηγμένων υπάρχει και μία ομάδα επιχειρήσεων (περισσότερες από 30) που για άλλη μία χρήση αδυνατεί να δημοσιοποιήσει τα ετήσια αποτελέσματά της. Ηδη η Ελληνική Υφαντουργία συμφερόντων του Ομίλου Ακκά είναι η πρώτη χρονικά εταιρεία που ανακοίνωσε χθες ότι «επειδή η εταιρεία και ο όμιλος βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των οικονομικών καταστάσεων, σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες, δεν κατέστη δυνατή η κατάρτιση και δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων οικονομικού έτους 2013, μέχρι τις 31.3.2014. Αμέσως μετά την οριστικοποίηση των όρων αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης, η εταιρεία θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή