Μέρισμα από τον ΟΠΑΠ παρά τη μεγάλη μείωση της κερδοφορίας το 2013

Μέρισμα από τον ΟΠΑΠ παρά τη μεγάλη μείωση της κερδοφορίας το 2013

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2013 αλλά και προμέρισμα για τη χρήση του 2014 προανήγγειλε χθες η διοίκηση του ΟΠΑΠ. Παρά την κάμψη εσόδων και κερδών που εμφάνισε μέσα στο 2013, η διοίκηση της εταιρείας κάνει λόγο για μια «ενθαρρυντική τάση» που καταγράφηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2013, στην οποία ο οργανισμός εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 4,3%.

Αναλυτικά, τα έσοδα του ομίλου για το 2013 διαμορφώθηκαν σε 3,71 δισ. ευρώ σημειώνοντας υποχώρηση κατά 6,6% σε σχέση με το 2012. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν κατά 67% φτάνοντας τα 222 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κατά 72%. Η σημαντική αυτή πτώση κερδών αποδίδεται κυρίως στην επιβολή της φορολογίας 30% επί των μεικτών κερδών (GGR) από 1/1/2013 και δευτερευόντως στην οικονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο ΟΠΑΠ κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο το 2013 φόρους ύψους 345 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτι περισσότερο από το 50% των εσόδων που είχε στην πώληση του 33% των μετοχών ΟΠΑΠ.

Πρακτικά το ελληνικό Δημόσιο, μέσα σε δύο χρόνια θα εισπράξει από τον ΟΠΑΠ σε φόρους το αντίτιμο της πώλησής του το οποίο ανήλθε σε 652 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ μάλιστα ανέφερε ότι, χωρίς την επιβολή της φορολογίας του 30% στα μεικτά κέρδη του, η κάμψη στη λειτουργική κερδοφορία του (EBITDA) ανέρχεται σε 16% και στα καθαρά κέρδη σε 22%. Η ίδια σημειώνει τη σαφή βελτίωση των μεγεθών του παρατηρείται στους τελευταίους μήνες του έτους. Μάλιστα τα έσοδα στο τελευταίο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση 4,3% καταγράφοντας το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που κινείται σε θετικό έδαφος. Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της εταιρείας, Καμίλ Ζίγκλερ. Σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι «στο πλαίσιο μιας συνολικά δύσκολης χρονιάς για την ελληνική οικονομία, τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το 4ο τρίμηνο σηματοδοτούν μια ενθαρρυντική τάση. Η προσθήκη, επιπλέον χαρακτηριστικών σε πολλά από τα προϊόντα μας, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση των καταναλωτικών δαπανών, οδήγησε σε αύξηση των εσόδων το οποίο αποτελεί θετική ένδειξη και για το 2014».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΟΠΑΠ, είναι θεαματική η αύξηση εσόδων στο «Πάμε Στοίχημα» στο δ΄ τρίμηνο του έτους. Τα έσοδα διευρύνθηκαν κατά 17% στα 398,2 εκατ. ευρώ. Επίσης την ίδια περίοδο υπήρξε οριακή μείωση των εσόδων κατά 1,1% στα έσοδα από το παιχνίδι «ΚΙΝΟ». Αντίθετα θεαματική είναι η κάμψη των πωλήσεων σε άλλα, λιγότερο σημαντικά παιχνίδια, όπως το «ΠΡΟ-ΠΟ», τα «Monitor Games» και το «Go Lucky», όπου η πτώση στα έσοδα ξεπερνά το 20%.

Ενδεικτικό της πορείας της εταιρείας είναι ότι μόλις τον περασμένο μήνα, η διοίκησή της αποπλήρωσε το ομολογιακό δάνειο που είχε συνάψει η διοίκηση του κ. Γ. Σπανουδάκη με ελληνικές τράπεζες. Η αποπληρωμή έγινε με την καταβολή 166,7 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τότε η εταιρεία είχε καταβάλει σε τρεις δόσεις 123,2 εκατ. ευρώ. Τέλος, η διοίκηση του ΟΠΑΠ έκανε χθες λόγο για τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. και μεταβολή των όρων στις συμβάσεις προμήθειάς τους, οι οποίες οδηγούν σε μείωση του κόστους για την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή