Περιόρισε τις ζημίες μέσα στο 2013 η Τράπεζα Αττικής

Περιόρισε τις ζημίες μέσα στο 2013 η Τράπεζα Αττικής

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένη ήταν η οικονομική εικόνα της Τράπεζας Αττικής για τη χρήση του 2013. Το μετά φόρους αποτέλεσμα για το δωδεκάμηνο διαμορφώθηκε σε ζημία ύψους 112,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 181,6 εκατ. ευρώ στη συγκριτική χρήση του 2012. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί η βελτίωση των συγκεντρωτικών λοιπών εσόδων μετά από φόρους, τα οποία περιορίστηκαν σε ζημία 79,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 162,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρήση. Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 408,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 180 ημερών) σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 24,6% στο τέλος του 2013. Οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώνονται στα 436,4 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 20,6% περίπου σε σχέση με τη χρήση του 2012. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις την 31/12/2013 διαμορφώθηκε στο 43,5%. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 12%, σημαντικά υψηλότερα από τους δείκτες που έχει θέσει ως ελάχιστο όριο η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test της ΤτΕ οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank προσδιορίσθηκαν σε 397 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο της άσκησης, το οποίο όμως -ειδικά για την Attica Bank- είναι πολύ κοντά στο ακραίο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι κεφαλαιακές ανάγκες, και με βάση πάντα την άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, προσδιορίσθηκαν σε 434 εκατ. ευρώ. «Η διοίκηση της Τράπεζας με την παρουσία ισχυρού βασικού μετόχου στη μετοχική της σύνθεση, και σε συνέχεια της λειτουργικής αναδιάρθρωσης που έχει λάβει χώρα τα προηγούμενα έτη, προχωρά στην κατάρτιση σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων, με σκοπό τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών» τονίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή