Βιομηχανίες: Ζημιογόνες οι 7 στις 10 εισηγμένες, το 2013

Βιομηχανίες: Ζημιογόνες οι 7 στις 10 εισηγμένες, το 2013

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες ζημιές κατέγραψαν το 2013, ως σύνολο, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και γνωστοποίησαν έως σήμερα, ως όφειλαν, τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το περασμένο έτος.

Οι μεγάλες ζημιές στους κλάδους των παραγώγων πετρελαίου, των τσιμέντων, των βασικών μετάλλων, του ξύλου, των εκδόσεων και εκτυπώσεων, των ιχθυοκαλλιεργειών καθώς και σε ορισμένους άλλους κλάδους, εν μέρει λόγω απομειώσεων του ενεργητικού και αρνητικής αναβαλλόμενης φορολογίας, οδήγησαν σε δραματική επιδείνωση των συνολικών αποτελεσμάτων τόσο σε εταιρική όσο και σε ενοποιημένη βάση, αντισταθμίζοντας τις βελτιώσεις και την ικανοποιητική αποδοτικότητα που παρουσίασαν αρκετές εταιρείες. Πέρα από τη διόγκωση των έκτακτων και ανόργανων δαπανών κατεγράφη, συγχρόνως, πτώση του μεικτού περιθωρίου κέρδους.

Σε εταιρική βάση 89 επιχειρήσεις, με συνολικό ενεργητικό 18,3 δισ. ευρώ και συνολικές πωλήσεις 22 δισ. ευρώ, κατέγραψαν συνολικές ζημιές προ φόρων 767,7 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων ζημιών 23,1 εκατ. ευρώ το 2012 και καθαρές ζημιές, μετά τον συνυπολογισμό των φόρων, 749,3 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων ζημιών 116,6 εκατ. ευρώ το 2012.

Οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 7%, τα μεικτά κέρδη τους συρρικνώθηκαν κατά 40% και τα κέρδη τους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 80%. Τα ίδια κεφάλαιά τους μειώθηκαν κατά 11% και περιορίστηκαν σε 35,1% του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων, από 38,4% το 2012, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις τους αυξήθηκαν κατά 3%.

Ζημιογόνες ήταν οι 63 από τις 89 επιχειρήσεις, δηλαδή επτά στις δέκα.

Σε ενοποιημένη βάση 75 επιχειρήσεις και οι εντός και εκτός της Ελλάδος θυγατρικές τους, με συνολικό ενεργητικό 33,7 δισ. ευρώ και συνολικές πωλήσεις 36,5 δισ. ευρώ, κατέγραψαν συνολικές ζημιές προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας 597,6 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 106,7 εκατ. ευρώ το 2012 και καθαρές ζημιές, μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, 768 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων ζημιών 112,5 εκατ. ευρώ το 2012.

Οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 5%, τα μεικτά κέρδη τους συρρικνώθηκαν κατά 12% και τα κέρδη τους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 26%. Τα ίδια κεφάλαιά τους, εξαιρουμένων των κεφαλαίων τρίτων μετόχων, μειώθηκαν κατά 9%, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις τους μειώθηκαν κατά 2%.

Ζημιογόνα καθαρά αποτελέσματα κατέγραψαν οι 53 από τις 75 μητρικές εταιρείες των ισάριθμων βιομηχανικών ομίλων, δηλαδή περίπου το 70% του συνολικού αριθμού τους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή