Ανεμος αισιοδοξίας στο χρηματιστήριο λόγω έγκρισης της δόσης και εξόδου στις αγορές

Ανεμος αισιοδοξίας στο χρηματιστήριο λόγω έγκρισης της δόσης και εξόδου στις αγορές

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έγκριση της δόσης προς την Ελλάδα από το Eurogroup και η έξοδος της χώρας μας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου ίσως και εντός των επόμενων ημερών, ήταν οι βασικοί καταλύτες για να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Τη Δευτέρα που συνέπεσε και με την ολοκλήρωση του α΄ τριμήνου του 2014, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 14,88% από τη συνεδρίαση της 31ης Δεκεμβρίου 2013, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς στο πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκε κατά 7,807 δισ. ευρώ. Στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,59% και ανήλθε στις 1.335,74 μονάδες.

Την Τρίτη ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε 0,52% και διαμορφώθηκε στις 1.342,75 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 131,004 εκατ. ευρώ εκ των οποίων κεφάλαια 24,95 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Την Τετάρτη διατηρήθηκε το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, με τον βασικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.353,01 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη 0,76%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 110,997 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία των πακέτων έφθασε τα 15,85 εκατ. ευρώ. Η παραίτηση Μπαλτάκου από την κυβέρνηση πυροδότησε το πολιτικό κλίμα και επηρέασε τη χρηματιστηριακή συνεδρίαση την Πέμπτη,

με αποτέλεσμα να χαθούν λογιστικά 1,2 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση λόγω της πτώσης 2,20% του Γενικού Δείκτη που διολίσθησε στις 1.323,24 μονάδες. Ετσι ανεκόπη το ανοδικό σερί των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων. Πρωταγωνίστρια και μοναδική μετοχή με θετικό πρόσημο στον FTSE 25 την Πέμπτη ήταν η Αlpha Bank που κατέγραψε άνοδο 4,89% και αναρριχήθηκε στα 0,729 ευρώ. Η αιτία της ανόδου για την τραπεζική μετοχή αποδίδεται στην αλλαγή της στάθμισης από 16% σε 30% στον FTSE 25 στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επικράτησε θετικό κλίμα στις δύο πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s. Στη συνέχεια της συνεδρίασης εμφανίστηκαν και πωλητές, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.

Η ολοκλήρωση δημοσιοποίησης των ετήσιων αποτελεσμάτων των 237 εισηγμένων το 2013 εμφάνισε συνολικά κέρδη ύψους 2,490 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 128,9% σε σχέση με το 2012. Εάν αφαιρεθούν τα συνολικά κέρδη (6,261 δισ. ευρώ) των 3 συστημικών τραπεζών (Alpha, Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα), το τελικό αποτέλεσμα εισηγμένων εμφανίζει ζημίες μετά από φόρους 1,293 δισ. ευρώ έναντι επίσης ζημιών 1,285 δισ. ευρώ της χρήσης του 2012. Η λειτουργική κερδοφορία (ΕBITDA) ανήλθε στα 5,412 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 21,8% σε σχέση με το 2012.

Ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος κατά 5% στα 71,052 δισ. ευρώ, λόγω κάμψης της εγχώριας ζήτησης και ενδεχομένως λόγω του κορεσμού των εξαγωγών ή της δυνατότητας αύξησης των πωλήσεων στο εξωτερικό. Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών παρουσίασε μικρή βελτίωση, η οποία αποδίδεται και στη μη δημοσίευση αποτελεσμάτων από προβληματικές εταιρείες ή από τη συνεχιζόμενη έξοδο εταιρειών από το Χ.Α. λόγω χρεοκοπίας, διατηρώντας τον πλειοψηφικό λόγο υπέρ των ζημιογόνων εταιρειών στο 64 προς 36, όταν το 2012 η σχέση ήταν 69 προς 31. Για το 2014 η προτεραιότητα των εισηγμένων είναι η μείωση του κόστους δανεισμού. Ηδη επιχειρείται μια προσπάθεια μείωσης της καθαρής δανειακής θέσης είτε με αυξήσεις κεφαλαίου είτε με εξοφλήσεις δανείων. Το εγχείρημα δύσκολο, καθώς οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης είναι περιορισμένες, ωστόσο η σταθεροποίηση των λειτουργικών κερδών αποτελεί μια καλή αρχή για την επιστροφή ολοένα και περισσότερων εισηγμένων σε θετικό αποτέλεσμα.

Στο α΄ τρίμηνο του 2014 εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος των αναδιαρθρώσεων θα αρχίσουν να πιάνουν τόπο πριν από τη γραμμή των λειτουργικών κερδών.

Αρκετές εταιρείες θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες σε ανακοινώσεις για εκδόσεις ομολογιακών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή