Μ. Σάλλας: Οι διεθνείς επενδυτές επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες

Μ. Σάλλας: Οι διεθνείς επενδυτές επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι η επιστροφή της Ελλάδος, μέσω της έκδοσης ομολόγων, στις αγορές θα έχει θετική υποδοχή από τους διεθνείς επενδυτές υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι η εγχώρια οικονομία σταδιακά εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης, εξέλιξη που θα βελτιώσει σημαντικά την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου. Παράλληλα υπογράμμισε το ισχυρό ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες.

«Οι διεθνείς επενδυτές έχουν αρχίσει να τοποθετούν χρήματα στις ελληνικές τράπεζες, καθώς αναμένουν πως η βελτιούμενη οικονομία θα ενισχύσει τα κέρδη σε όλη την τραπεζική αγορά», τόνισε ο κ. Σάλλας. «Η προοπτική της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συνεχιζόμενη υποχώρηση των επιτοκίων καταθέσεων στην Ελλάδα σημαίνει πως τα κέρδη θα αυξηθούν σημαντικά», ανέφερε. «Αυτοί που επενδύουν στην Ελλάδα δεν κοιτούν μόνο για βραχυχρόνια κέρδη. Περιλαμβάνουν θεσμικούς επενδυτές όπως συνταξιοδοτικά Ταμεία και μεγάλα επενδυτικά σχήματα που κάνουν μόνο μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις». Η ελληνική οικονομία πιθανότατα να έχει περαιτέρω ώθηση την επόμενη χρονιά, όταν οι τράπεζες ολοκληρώσουν την απομόχλευσή τους και θα αρχίσουν να αυξάνουν τον δανεισμό σε εταιρείες και καταναλωτές», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας ο κ. Σάλλας ανάφερε ότι: «Βλέπουμε πραγματική βελτίωση, ειδικά στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι απαραίτητες οι εσωτερικές συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος και επιχειρήσεις που θα μπορούν να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές», είπε ο κ. Σάλλας. «Ολα δείχνουν πως η πρώτη έκδοση ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο θα έχει θετική υποδοχή από διεθνείς επενδυτές, υπογραμμίζοντας την πεποίθησή τους για οικονομική ανάκαμψη».

Σε ό,τι αφορά το νέο stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ, ο κ. Σάλλας εκτίμησε ότι πιθανότατα η τράπεζα δεν θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια. «Η Τράπεζα της Ελλάδος εφήρμοσε μια πολύ συντηρητική προσέγγιση και, πιστεύω, έχει λάβει προβλέψεις ώστε η μεθοδολογία της να είναι συμβατή με αυτή της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση στην Τράπεζα Πειραιώς, έχουμε αρκετά "κεφαλαιακά μαξιλάρια" για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», τόνισε.

Διάθεση μετοχών

Ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη 9 Απριλίου η διάθεση σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα 102.941.176 μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών θα είναι ίδια με την τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών, δηλαδή 1,70 ευρώ ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου διατέθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, περίπου 1 δισ. νέες μετοχές της τράπεζας στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Συνολικά θα εκδοθούν 1.029.411.764 νέες μετοχές (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα διατεθούν στους επενδυτές στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα) η διαπραγμάτευση των οποίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει τη Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου.

Με τα νέα κεφάλαια ύψους 1,75 δισ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως προσδιορίστηκαν από το stress test της ΤτΕ τόσο με βάση το βασικό όσο και το δυσμενές σενάριο.

Παράλληλα θα προχωρήσει στην εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή