Ανάκαμψη του κλάδου ζωής τον Φεβρουάριο

Ανάκαμψη του κλάδου ζωής τον Φεβρουάριο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάργηση του προσωρινού σήματος στην ασφάλιση αυτοκινήτου και άμεση πληρωμή του ασφαλίστρου με τη λήξη της περιόδου ασφάλισης, προβλέπει ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Η σχετική διάταξη καταργεί ουσιαστικά την άτυπη περίοδο χάριτος -έφθανε και τους δύο μήνες- που υπάρχει σήμερα έως την επίδοση από την ασφαλιστική εταιρεία του ανανεωμένου ασφαλιστηρίου συμβολαίου και επιβάλλει την άμεση ανανέωσή του. Η ασφαλιστική εταιρεία θα πρέπει να έχει αποστείλει το σήμα εντός πέντε ημερών, ενώ στο μεσοδιάστημα ο ασφαλισμένος θα μπορεί να βεβαιώσει την ασφάλιση με την απλή απόδειξη. Ελαστικότερη προθεσμία προβλέπεται σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αλλάξει εταιρεία με τη λήξη της ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος διαθέτει κάλυψη δεκαέξι ημερών, αντί της προθεσμίας του ενός μήνα που ισχύει σήμερα.

Αναστροφή της πτωτικής πορείας των εργασιών στις ασφαλίσεις ζωής καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, ανακόπτοντας το σερί υποχώρησης της τελευταίας πενταετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η αύξηση των εργασιών στον κλάδο ζωής έφτασε το 15,5% και οφείλεται κατά κύριο στις πωλήσεις επενδυτικών προγραμμάτων (unit linked), που ενισχύθηκαν κατά 27,2%. Η άνοδος, ωστόσο, δεν περιορίζεται στις νέες εκδόσεις επενδυτικών προϊόντων, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια παρατηρείται και άνοδος κατά 1,2% στις εργασίες των παραδοσιακών ασφαλιστικών προγραμμάτων, σταθερής αποταμίευσης. Τα ασφάλιστρα από πωλήσεις συνταξιοδοτικών προγραμμάτων διαμορφώθηκαν στα 207,4 εκατ. ευρώ, ενώ από προγράμματα υγείας στα 13,1 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κάθε κατηγορίας, στο τέλος του πρώτου διμήνου στα 278,7 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, ο κλάδος γενικών ασφαλίσεων συνέχισε την πτωτική του πορεία, αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των ασφαλίστρων στην ασφάλιση αυτοκινήτου, που υποχώρησαν κατά 7,5%, περιορίζοντας τα ασφάλιστρα στα 178,1 εκατ. ευρώ. Κατά 10,5% υποχώρησαν και οι συμπληρωματικές καλύψεις στην ασφάλιση του αυτοκινήτου, περιορίζοντας τις σχετικές εργασίες στα 39,4 εκατ. ευρώ. Πτώση κατά 4,1% στα 70 εκατ. ευρώ παρουσίασαν και οι εργασίες του δεύτερου βασικότερου κλάδου στις γενικές ασφαλίσεις, ενώ συνολικά τα ασφάλιστρα των γενικών κλάδων υποχώρησαν κατά 5,2% στα 393,7 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή