Επενδύσεις 3,8 δισ. ευρώ από ξένα funds μέσα σε 3 χρόνια

Επενδύσεις 3,8 δισ. ευρώ από ξένα funds μέσα σε 3 χρόνια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια ύψους 3,8 δισ. ευρώ –μετά και την πώληση της Praktiker Hellas έναντι 20 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες– έχουν τοποθετήσει στις ελληνικές επιχειρήσεις τα privaty equity funds από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Οι υγιείς και αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, με χαμηλό δανεισμό, βρέθηκαν αμέσως με την έναρξη της κρίσης, το 2008, στο επίκεντρο ξένων ιδιωτικών σχημάτων. Τα στελέχη των privaty equity funds σάρωσαν τους ισολογισμούς των εισηγμένων που επέδειξαν εξαιρετική αντοχή στην ύφεση και κυρίως είχαν σταθερές ταμειακές ροές.

Ηδη συμπληρώθηκαν 12 μήνες από την εξαγορά του 74,9% της Eurodrip από το fund Paine & Partners, έναντι 50,92 εκατ. ευρώ και του 39% της S&B από τη Rhone Capital, έναντι 113,1 εκατ. ευρώ, ενώ αυτόν τον μήνα που διανύουμε, κλείνει ακριβώς ένας χρόνος από την εξαγορά του 100% των ΚΑΕ από την ελβετική εταιρεία Dufry, έναντι του ποσού των 863 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλός της Γιώργος Κουτσολιούτσος, η πώληση του 100% των ΚΑΕ έγινε κατά τρία χρόνια νωρίτερα, αφού η ελβετική εταιρεία πρότεινε τη συντόμευση της διαδικασίας προκειμένου να αποκτήσει την ελληνική εταιρεία. Το αντάλλαγμα; Εκτός του υψηλού τιμήματος, η μεταβίβαση του 4% του ελβετικού ομίλου στη Folli Follie Group και η παραχώρηση θέσης μέλους στο διοικητικό συμβούλιο, που καταλαμβάνει από φέτος ο κ. Κουτσολιούτσος.

Στο τέλος του 2013, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την επιχειρηματική συμφωνία για την Πανγαία ΑΕΕΑΠ, όπου η Ιnvel Real Estate, προκειμένου να αποκτήσει το 66% των μετοχών της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, κατέβαλε 653 εκατ. ευρώ σε μετρητά και σε είδος (ακίνητα). Ο ΟΠΑΠ ήταν η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση του 2013, καθώς το ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Hellenic, προς 652 εκατ. ευρώ. Το καναδικό fund Fairfax Financial, που εξαγόρασε και την Praktiker Ελλάς, είχε εισέλθει νωρίτερα σε δύο εισηγμένους ομίλους το 2013. Αρχικά στη Eurobank Properties, όπου κατέβαλε επιπλέον 144 εκατ. ευρώ (20 εκατ. στη Eurobank για αγορά δικαιωμάτων και 124 εκατ. σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties) προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό του στην τελευταία από το 19% στο 41%.

Επίσης, ο καναδικός όμιλος εισήλθε στον Μυτιληναίο. Ο ελληνικός όμιλος διέθεσε το 4,25% των μετοχών του (ίδιες μετοχές) στην καναδική Fairfax, εισπράττοντας 25,5 εκατ. ευρώ και ενίσχυσε τη ρευστότητά του. Ταυτόχρονα η Fairfax Financial Holding είχε αποκτήσει συμμετοχή μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα μετοχικά κεφάλαια της εταιρείας καλλυντικών «Γρ. Σαράντης» και της εταιρείας παιδικών παιχνιδιών Jumbo.

Aκόμη, το αραβικό fund με την επωνυμία Al Dahra Agricultural συμφώνησε μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της αλευροβιομηχανίας «Λούλης» να αποκτήσει το 20% της μεγαλύτερης βιομηχανίας του κλάδου έναντι 14 εκατ. ευρώ. Το York Capital Management έχει αποκτήσει το 9,99% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω επένδυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ. Από μη εισηγμένες εταιρείες, όπως είναι και η περίπτωση της Praktiker, να αναφέρουμε ότι η αζερική Socar απέκτησε το 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ και η Telenor εξαγόρασε το 100% της Global (θυγατρικής του ΟΤΕ) έναντι τιμήματος 717 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή