Ηπιότερα τα κριτήρια της ΕΚΤ στα stress test από την Τράπεζα της Ελλάδος

Ηπιότερα τα κριτήρια της ΕΚΤ στα stress test από την Τράπεζα της Ελλάδος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπιότερες είναι οι μακροοικονομικές παραδοχές της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για την πορεία της Ελλάδας οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο δυσμενές σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε σχέση με το αντίστοιχο stress test της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ το δυσμενές σενάριο της EBA προβλέπει συρρίκνωση κατά 1,6% φέτος, -0,6% το 2015 και ανάκαμψη κατά 1,2% το 2016. Αντίστοιχα το δυσμενές σενάριο της ΤτΕ προέβλεπε συρρίκνωση 2,9% για τη φετινή χρονιά, -0,3% για το 2015 και +1% το 2016. Δηλαδή, η πρόβλεψη της ΤτΕ για το δυσμενές σενάριο ήταν περίπου 3 φορές πιο αυστηρή από αυτήν της EBA. Το ίδιο ισχύει και για τις παραδοχές της EBA σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ανεργίας αλλά και την πορεία των τιμών των εμπορικών ακινήτων. Αντίθετα, αυστηρότερη είναι η προσέγγιση της EBA αναφορικά με την πορεία των τιμών των οικιστικών ακινήτων.

Αισιοδοξία στις τράπεζες

Η ηπιότερη προσέγγιση της EBA δημιουργεί αισιοδοξία στις εγχώριες τράπεζες ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις. Αντίθετα, ορισμένοι αναλυτές, εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι ελληνικές τράπεζες να είναι από τις λίγες που δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Ωστόσο, στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν όλες οι τεχνικές παράμετροι προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει ή όχι ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων. Εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο από το stress test της EBA να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, δεδομένου μάλιστα ότι η νέα ευρωπαϊκή αρχή θέλει, μέσω της άσκησης, να σφραγίσει την αξιοπιστία της και να μην αφήσει περιθώρια αμφισβητήσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το stress test που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την BlackRock οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την τετραετία 2013-2016 προσδιορίστηκαν στα 6,381 δισ. ευρώ με βάση το βασικό σενάριο και σε 9,419 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο. Ωστόσο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιήθηκε με βάση το βασικό σενάριο. Με το βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank προσδιορίστηκαν στα 262 εκατ. ευρώ, της Eurobank στα 2.945 εκατ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 2.183 εκατ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς στα 425 εκατ. ευρώ, της Τράπεζας Αττικής στα 397 εκατ. ευρώ και της Πανελλήνιας Τράπεζας στα 169 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όλες οι τράπεζες έχουν υποβάλει στην ΤτΕ τα σχέδιά τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών (βασικό σενάριο) ενώ Alpha, Eurobank, Πειραιώς πραγματοποίησαν ήδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί και η αύξηση της Εθνικής. Μέχρι το τέλος Μαΐου οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ και το πλάνο τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών όπως διαμορφώθηκαν με βάση το δυσμενές σενάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή