Χ.Α.: σε στάση αναμονής οι επενδυτές ελέω των διπλών εκλογών

Χ.Α.: σε στάση αναμονής οι επενδυτές ελέω των διπλών εκλογών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογικές αναμετρήσεις ποτέ δεν ήταν σύμμαχοι για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς προκαλούν νευρικότητα και αστάθεια στους επενδυτές. Ειδικά φέτος, οπότε το δίδυμο της εκλογικής μάχης σε δήμους-περιφέρειες και Ευρωβουλή έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο και το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό τη σταθερότητα της κυβέρνησης για να συνεχίσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε και την πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Μαΐου επικράτησαν ακραίες διακυμάνσεις των μετοχών, που συνοδεύτηκαν από αξιοπρεπείς όγκους συναλλαγών. Το θετικό για την αγορά είναι ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι αυξήσεις κεφαλαίου της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, ενώ μετά τη θετική έξοδο στις διεθνείς αγορές της ΔΕΗ ακολουθούν και τα Ελληνικά Πετρέλαια με την έκδοση διεθνών εταιρικών ομολόγων. Ανάλογη εξέλιξη θα περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες από τον Ομιλο Μυτιληναίου και ενδεχομένως από τη Motor Oil. Η εβδομάδα ξεκίνησε με υποτονική εικόνα για την αγορά. Οπως σχολιάζουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες, όσο πλησιάζουμε στις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις της 18ης και της 25ης Μαΐου οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, περιορίζοντας αισθητά το επενδυτικό ρίσκο. Ταυτόχρονα η αγορά έχει «στεγνώσει» από φρέσκα κεφάλαια μετά τις διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών που προηγήθηκαν και τις εγχώριες και διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις των εισηγμένων.

Τη Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 0,62% και υποχώρησε στις 1.232,52 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 74,503 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κεφάλαια 12,83 εκατ. ευρώ αφορούσαν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές. Την Τρίτη κατεγράφησαν ισχυρές απώλειες, που οφείλονταν κυρίως στις επιθετικές πωλήσεις που εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Eurobank. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε 1,42% και διολίσθησε στις 1.215,08 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει τα 135,518 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα πακέτα αφορούσαν κεφάλαια ύψους 11,76 εκατ. ευρώ. Οπως υποστηρίζει ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης, «οι εγχώριοι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να κλείσει ο κύκλος της αναζήτησης κεφαλαίων από ξένα funds, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να επέλθει η ηρεμία στην εγχώρια αγορά». Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, «η ελληνική αγορά αποκτά και πάλι τον τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα και η ευκολία κάλυψης των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών και το μέγεθός τους επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής αγοράς». Την Τετάρτη, η θετική έκθεση της JP Morgan για την Ελλάδα επέτρεψε στο χρηματιστήριο να επιστρέψει σε θετική τροχιά μετά δύο πτωτικές συνεδριάσεις.

Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε αξιοπρεπή επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 131,861 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κεφάλαια 24,53 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν στις προσυμφωνημένες συναλλαγές. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ανήλθε στις 1.231,25 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,33%, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία της αγοράς να φθάνει τα 71,604 δισ. ευρώ. Oι ισχυρές απώλειες της Εθνικής Τράπεζας (-5,15%) και του ΟΤΕ (5,45%) επανέφεραν σε αρνητική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη. Η ελληνική αγορά δείχνει αμήχανη και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις οι ακραίες διακυμάνσεις ενισχύονται, αφού οι επενδυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το πολιτικό ρίσκο και, κυρίως, πόσο θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα τη σταθερότητα του κυβερνητικού έργου.

Την Παρασκευή συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στην αγορά, με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ λόγω της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Εurobank, αλλά και των πολλών προσυμφωνημένων συναλλαγών που έγιναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή