Διατίμηση και όχι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ζητάει η ΕΒΙΚΕΝ

Διατίμηση και όχι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ζητάει η ΕΒΙΚΕΝ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναφορά της διατίμησης για την ηλεκτρική ενέργεια που αγοράζουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και καθορισμό της τιμής στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ζητά η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Υποστηρίζει επίσης ότι η ενέργεια, που θα προέρχεται από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (οι οποίες έχουν το χαμηλότερο κόστος παραγωγής αλλά είναι και οι πλέον ρυπογόνες), δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται με το συνολικό κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αλλά με ένα μέρος αυτού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα η ΔΕΗ, το κόστος παραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ενόψει των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες που πρόκειται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, η ΕΒΙΚΕΝ ζητά μεταξύ άλλων:

-Να δοθεί η δυνατότητα στις βιομηχανίες να αγοράζουν ενέργεια απευθείας από τη ΔΕΗ χωρίς μεσολάβηση προμηθευτών. Η πρόταση της ΡΑΕ, υποστηρίζει, στοχεύει περισσότερο στη στήριξη των προμηθευτών και ελάχιστα στη μεταφορά του οικονομικού πλεονάσματος της παραγωγής στον καταναλωτή.

-Να δοθεί η δυνατότητα στους βιομηχανικούς καταναλωτές να αγοράζουν φορτίο βάσης για το σύνολο του έτους, ίσο με τη μέση κατανάλωση κατά τις περιόδους μη αιχμής. Η τιμή αγοράς να καθορίζεται διοικητικά και όχι με δημοπρασίες και να απαλλάσσεται από το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον χρεώσεων που ισχύουν για τους λοιπούς καταναλωτές. Η τιμή κατά την ΕΒΙΚΕΝ πρέπει να κυμαίνεται περί τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα «επίπεδο που είναι απόλυτα συμβατό με το τι ισχύει σε άλλε χώρες της ΕΕ ή των Βαλκανίων (Γερμανία, Βουλγαρία και Σερβία).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή