771 εταιρείες έκλεισαν το α΄ 6μηνο στη Θεσσαλονίκη

771 εταιρείες έκλεισαν το α΄ 6μηνο στη Θεσσαλονίκη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λουκέτο» έβαλαν 771 βιοτεχνικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, αριθμός που αντιστοιχεί στη διακοπή της λειτουργίας 4,3 επιχειρήσεων την ημέρα. Αν και ο αριθμός των «λουκέτων» είναι μικρότερος κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυτό δεν αποδίδεται σε βελτίωση της κατάστασης, αλλά απλώς στο ότι ο βιοτεχνικός κλάδος έφτασε στα όριά του.

«Ο αριθμός των "λουκέτων" στο πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι μεγάλος, ωστόσο καταγράφει μία σημαντική επιβράδυνση, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Το ζήτημα είναι αν έχουμε φτάσει στον… πάτο και ως απόρροια αυτού περιορίζεται και ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε κλείσιμο» επεσήμανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Την ίδια ώρα η απροθυμία για έναρξη δραστηριότητας χτυπά… «κόκκινο» καθώς μόλις 210 επιχειρήσεις αποφάσισαν να μπουν στον επαγγελματικό στίβο τους πρώτους έξι μήνες του 2014, όταν το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013, 384 βιοτεχνίες έκαναν εγγραφή στο μητρώο του ΒΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συρρίκνωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων, έναντι αυτών που έκαναν έναρξη το 2013, αγγίζει το 45%.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο πρώτο τρίμηνο του έτους όταν οι διαγραφείσες επιχειρήσεις παρουσίασαν μείωση της τάξης του 20,7% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2013, ενώ οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους περιορίστηκαν κατά 40% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2013.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων που διεγράφησαν το α΄ τρίμηνο του 2014 ήταν ατομικές (583 έναντι 721 πέρυσι) και ακολουθούν οι ομόρρυθμες (138) διαγραφές. Τα σκήπτρα στους λόγους διαγραφής και το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέχουν οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες, με τον αριθμό αυτών να αγγίζει τις 467, όταν ένα χρόνο πριν ήταν 484. Σε πτώχευση οδηγήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους 11 επιχειρήσεις, ενώ πέρυσι ο αριθμός τους ήταν σαφώς μειωμένος, καθώς δεν ξεπερνούσε τις έξι. Οι ατομικές επιχειρήσεις αποτελούν όμως και την πλειονότητα των καινούργιων εγγραφών. Κατά το α΄ τρίμηνο του 2014 στο μητρώο του ΒΕΘ προστέθηκαν 132 ατομικές επιχειρήσεις και ακολουθούν οι ομόρρυθμες με 24. Ενα χρόνο πριν οι ατομικές επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη ήταν 281.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή