Η «Σελόντα» περνάει στον έλεγχο των τραπεζών

Η «Σελόντα» περνάει στον έλεγχο των τραπεζών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της και αφού αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, η «Σελόντα» βρίσκεται στην τελική ευθεία για να περάσει στα χέρια των πιστωτών της.

Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και αφού προηγήθηκαν αρκετές αποτυχημένες απόπειρες συγχώνευσής της αρχικά με την υπό πτώχευση «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» και εν συνεχεία με τη «Νηρεύς», η «Σελόντα» περνά στον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες συμφώνησαν στην κεφαλαιοποίηση μέρους του δανεισμού της και σε παράλληλη έκδοση ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία σηματοδοτεί ουσιαστικά την αποφασιστικότητα από την πλευρά των τραπεζών να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο κρίσιμο θέμα της αναδιάρθρωσης των οφειλών υπερχρεωμένων αλλά δυναμικών κλάδων της οικονομίας, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το μάνατζμεντ.

Αν και το ακριβές ύψος της κεφαλαιοποίησης μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, δάνεια περίπου 50 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής προσδιορίστηκε στο ελάχιστο της ονομαστικής αξίας των 0,30 ευρώ ανά μετοχή που προβλέπει ο νόμος. Ο τίτλος διαπραγματεύεται στα 0,113 ευρώ (χθεσινή τιμή) σε καθεστώς επιτήρησης και βρίσκεται χαμηλότερα κατά 62,3% της ονομαστικής αξίας. Η συμφωνία συνοδεύεται με τη σύνταξη μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδίου και την ανάληψη από την πλευρά των πιστωτριών τραπεζών του απόλυτου ελέγχου της εταιρείας σε ποσοστό που υπολογίζεται κοντά στο 70%.

Ο έλεγχος θα αποτυπωθεί και στη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, που αναμένεται να εγκρίνει η γενική συνέλευση, που προσδιορίστηκε για τις 24 Ιουλίου. Η πρόταση προς τη γενική συνέλευση θα είναι ορισμός νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, θέτοντας εκτός διοίκησης τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Στεφανή, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα διατηρήσει ποσοστό κοντά στο 6%. Τα νέα πρόσωπα στο διοικητικό συμβούλιο θα είναι της απολύτου εμπιστοσύνης των νέων μετόχων, ενώ υπό αξιολόγηση θα τεθούν σταδιακά και άλλα μέλη της διοίκησης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης της «Σελόντα» θα ακολουθηθεί και για τη «Νηρεύς», ενώ ανοιχτό παραμένει το σενάριο της συγχώνευσης των δύο εταιρειών, το οποίο μάλιστα φαίνεται να ενισχύεται μέσα από την πρόθεση δημιουργίας κοινής εμπορικής εταιρείας, οι συζητήσεις για τη δημιουργία της οποίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η συμφωνία των τραπεζών για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών του «Νηρέα», σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, κάνουν λόγο για μετοχοποίηση δανείων ύψους 50-60 εκατ. ευρώ και υποχώρηση του ποσοστού τόσο του Κ. Μπεντουκίτζε όσο του Αρ. Μπελλέ σε 5%-8%.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της «Σελόντα», ο τράπεζες ελέγχουν σήμερα το 21,09% και η υπόλοιπη μετοχική σύνθεση περιλαμβάνει τους ο Κ. Μπεντουκίτζε (επικεφαλής του ολλανδικού fund Linnaeus Capital Partners) με 19,05%, τον κ. Γ. Γριππιώτη με 13,14% και με 9,25% τη Marven Enterprises Company Ltd. Μία πρώτη πάντως γεύση για τα επόμενα βήματα αναμένεται να δοθεί σήμερα κατά την πραγματοποίηση της εξ αναβολής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της «Σελόντα», ενώ το σύνολο των καθοριστικών αποφάσεων μεταφέρεται για τις 24 Ιουλίου. Τα θέματα που θα εξεταστούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, είναι: α) Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό τον συμψηφισμό σωρευτικών ζημιών, β) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την κεφαλαιοποίηση χρηματικών απαιτήσεων εκ τραπεζικού δανεισμού, την καταβολή μετρητών από έναν ή περισσότερους ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές, την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της εταιρείας, γ) έκδοση ενός ή περισσοτέρων κοινών, εμπράγματα εξασφαλισμένων, ομολογιακών δανείων συνολικής ονομαστικής αξίας έως 105.000.000 ευρώ και δ) εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή