Ελληνικά Καλώδια: ξεκίνησε η παραγωγή για το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων

Ελληνικά Καλώδια: ξεκίνησε η παραγωγή για το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες η παραγωγή καλωδίων στο εργοστάσιο της θυγατρικής Fulgor από την εισηγμένη Ελληνικά Καλώδια για το έργο υποβρύχιας σύνδεσης ύψους 93 εκατ. ευρώ που ανέλαβε η εταιρεία στις Κυκλάδες. Η θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο μετά τον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που μειοδότησε έχει αναλάβει το έργο διασύνδεσης των νήσων Σύρου – Τήνου, Σύρου – Μυκόνου, Σύρου – Πάρου, στο πλαίσιο του διαγωνισμού διασύνδεσης των Κυκλάδων και αφορά τις υπόγειες και υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις 150 kV Τήνου – Σύρου, Σύρου – Μυκόνου, Σύρου – Πάρου και τερματικό καλωδίων 150 kV στην Τήνο. Οπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, στην υποθαλάσσια σύνδεση των Κυκλάδων υπάρχουν θαλάσσιοι τάφροι βάθους μέχρι 300 μέτρων.

Η διεθνής πρακτική αναφέρει ότι οι εταιρείες επιλέγουν να τοποθετούν το υποθαλάσσιο καλώδιο περιμετρικά των τάφρων και κάνοντας παράκαμψη, ενώ βυθίζουν το καλώδιο για να αποφευχθεί το ξήλωμά του από τις άγκυρες των πλοίων. Ολες οι ενέργειες γίνονται μέσω ρομποτικής τεχνολογίας. Η εταιρεία σήμερα εξάγει σε 50 χώρες και ήδη στοχεύει να εισέλθει σε ΗΠΑ και Αφρική. Η στρατηγική της είναι να υπογράψει συμβόλαια με διεθνείς εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που είναι και το μέλλον του κλάδου, με στόχο τη μεγαλύτερη σταθερότητα των εργασιών μέσα από μακροπρόθεσμα συμβόλαια σημαντικών έργων υποδομών.

Οπως λένε τα στελέχη της εισηγμένης, «θέλουμε να πουλάμε λίγα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους».

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 179 εκατ. ευρώ την 31/12/2013 έναντι 150 εκατ. ευρώ το 2012, αποτέλεσμα των υψηλών κεφαλαιουχικών δαπανών εντός του οικονομικού έτους. Οι επενδύσεις το 2013 ανήλθαν σε 52,5 εκατ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης στη θυγατρική εταιρεία Fulgor. H διοίκηση του ομίλου αναμένει σταδιακή ανάκαμψη των διεθνών αγορών από το τρίτο τρίμηνο του έτους. Τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το α΄ τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε ζημίες 5,7 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν κατά 1,6 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση του βασικού (μη αντισταθμιζόμενου) αποθέματος μετάλλου των παραγωγικών εταιρειών του ομίλου λόγω της πτώσης των τιμών του χαλκού στο χρηματιστήριο μετάλλων, καθώς και κατά 1,3 εκατ. ευρώ λόγω της υλοποίησης των επενδυτικών έργων στο εργοστάσιο της Fulgor.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή