Σημαντική κάμψη στις εξαγωγές χάλυβα, λόγω ενεργειακού κόστους

Σημαντική κάμψη στις εξαγωγές χάλυβα, λόγω ενεργειακού κόστους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών των ελληνικών χαλυβουργιών και αντίστοιχη άνοδο από τις ανταγωνίστριες χώρες στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014, επισημαίνει η Ένωση Χαλυβουργιών Ελλάδος και αποδίδει την απώλεια στο μη ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό οι εξαγωγές των ελληνικών χαλυβουργιών μειώθηκαν κατά 21,2%, σε σύγκριση με το 2013.

Ιδιαίτερα προς την Αλγερία, που είναι η κύρια αγορά για τις εξαγωγές των χαλυβουργιών της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ένωση οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 50%, ενώ οι εξαγωγές των ιταλικών χαλυβουργιών αυξήθηκαν κατά 40,3%, των ισπανικών κατά 37,6% και των πορτογαλικών κατά 3,1%.

Σε σύγκριση με τις μέσες μηνιαίες εξαγωγές του έτους 2011 στην Αλγερία, οι εξαγωγές των χαλυβουργιών της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 74,9%, ενώ αυξήθηκαν θεαματικά οι εξαγωγές των χαλυβουργιών της Ιταλίας κατά 159%, της Ισπανίας κατά 63,3% και της Πορτογαλίας κατά 25,8%.

«Η καθίζηση των εξαγωγών των ελληνικών χαλυβουργιών και η ταυτόχρονη θεαματική άνοδος των εξαγωγών των άλλων χωρών στην αγορά της Αλγερίας φανερώνουν το μέγεθος του μειονεκτήματος των ελληνικών χαλυβουργιών, λόγω του πολύ υψηλότερου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου που επιβαρύνει την παραγωγή των προϊόντων τους έναντι του αντίστοιχου κόστους των ανταγωνιστριών χαλυβουργιών της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», αναφέρει η Ένωση.

Προσθέτει επίσης ότι σε όλους τους άλλους παράγοντες κόστους, όπως είναι οι πρώτες και βοηθητικές ύλες, το εργατικό κόστος, το κόστος συντήρησης κλπ., οι ελληνικές χαλυβουργίες είναι διεθνώς ανταγωνιστικές, ενώ οι παραγωγικές εγκαταστάσεις τους συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον προηγμένων τεχνολογικά.

Η Ένωση του κλάδου υποστηρίζει ότι με κόστος ενέργειας ανάλογο του ιταλικού (τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 30-35 ευρώ το 24ωρο, αντί 60-70 ευρώ το 24ωρο στη χώρα μας) οι ελληνικές χαλυβουργίες θα είχαν διπλασιάσει τις εξαγωγές τους, από 625 εκατ. ευρώ το 2011 σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2013, αντί των 260,8 εκατ. ευρώ που τελικά έφθασαν το έτος αυτό ενώ για το 2014 προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή