Τράβηξαν… χειρόφρενο οι ξένοι επενδυτές

Τράβηξαν… χειρόφρενο οι ξένοι επενδυτές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yποτονικό ήταν το χρηματιστηριακό κλίμα στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου. Η θερινή ραστώνη είναι η εύκολη δικαιολογία που θα απέδιδε τα τεκταινόμενα σε μία αγορά 234 εισηγμένων όπου η καθημερινή ρευστότητα απορροφάται αμέσως από τις 4 συστημικές τράπεζες και σε μία πεντάδα εμποροβιομηχανικών μετοχών του FTSE 25. Ομως το χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας είναι ότι έχουν τραβήξει χειρόφρενο και οι ξένοι επενδυτές που είχαν αποκτήσει ένα ρυθμό στις συνεδριάσεις Ιουνίου και Μαΐου. Για τους εγχώριους επενδυτές η στάση του θεατή των εξελίξεων ταιριάζει απόλυτα στο συναλλακτικό τους προφίλ. Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας συνέπεσε και με την ολοκλήρωση του α΄ εξαμήνου του 2014. Ο Γενικός Δείκτης από τα κέρδη 17,79% του πρώτου τριμήνου της χρονιάς, περιορίσθηκε σε κέρδη 4,46% στις 30 Ιουνίου και την κεφαλαιοποίηση να ενισχύεται κατά 8,561 δισ. ευρώ.

Με άνοδο 1,20% υποδέχθηκε το δεύτερο χρηματιστηριακό εξάμηνο η εγχώρια αγορά μετοχών στη συνεδρίαση της Τρίτης, έχοντας ως πρωταγωνιστές τον τραπεζικό κλάδο. Ειδικότερα και οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική 2,62%, Πειραιώς 1,81%, Eurobank 0,81%, Alpha 0,74%) προσείλκυσαν τις περισσότερες συναλλαγές και έκλεισαν με κέρδη. Στη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος συνέτεινε και η έκθεση της Goldman Sachs που αναφέρθηκε στις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη επιστρέφει στη χώρα μας, ενώ θεωρεί ότι ο βασικός οικονομικός κίνδυνος, την ώρα που η οικονομία αρχίζει να στέκεται στα πόδια της, είναι η επανεμφάνιση της πολιτικής αβεβαιότητας, επισημαίνοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.228,85 μονάδες, η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 144,633 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κεφάλαια ύψους 9,72 εκατ. ευρώ αφορούσαν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές. Την Τετάρτη οι αγοραστές για τρίτη διαδοχική μέρα είχαν τον έλεγχο και τις περισσότερες εντολές στην αγορά μετοχών. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφούν συνολικά κέρδη 3,13% στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας με αντίστοιχη ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης κατά 2,53 δισ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές καθόρισαν και χθες τη χρηματιστηριακή τάση. Ξεχώρισε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που ενισχύθηκε 4,24% και αναρριχήθηκε στα 1,720 ευρώ. Ακολούθησε σε απόδοση ο τίτλος της Eurobank με κέρδη 2,69% και κλείσιμο στα 0,382 ευρώ. Ιδια ημερήσια κέρδη (2,19%) κατέγραψαν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας που έκλεισαν αντίστοιχα στα 2,800 και 0,700 ευρώ. Οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν την πορεία των ελληνικών τραπεζών που έχουν μπροστά τους μία νέα αξιολόγηση τον προσεχή Νοέμβριο, όταν θα ανακοινωθούν τα τεστ κοπώσεως (stress test) από την ΕΚΤ για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ταυτόχρονα οι τράπεζες σταδιακά αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση με τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις και έχουν εισέλθει σε τελικό στάδιο σε ποιες θα κεφαλαιοποιήσουν τα χρέη τους και ποιες εταιρείες θα οδηγηθούν σε πτωχευτική διαδικασία. Ο βασικός δείκτης ενισχύθηκε 1,55% και διαμορφώθηκε στις 1.247,92 μονάδες.

Την Πέμπτη η καθαρή αξία των συναλλαγών καθηλώθηκε στα 83,8 εκατ. ευρώ. Κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα από τους ξένους επενδυτές έχουν περιορίσει τις συναλλαγές τους στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, συμπληρώθηκε η 4η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση με συνολικά κέρδη 3,65% για τον Γενικό Δείκτη. Μονοπώλησε το ενδιαφέρον η ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων χαμηλά για πολύ καιρό και χρήση μη συμβατικών εργαλείων, εάν απαιτηθεί, για την πρόληψη μιας περιόδου αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα αναιμική τη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς ο τζίρος 2 ώρες πριν από τη λήξη των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή