Μία στις οκτώ εισηγμένες έδωσε μέρισμα για τη χρήση 2013

Μία στις οκτώ εισηγμένες έδωσε μέρισμα για τη χρήση 2013

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πιο φτωχή μερισματική χρονιά στην ιστορία του χρηματιστηρίου ήταν το 2013. Παραδοσιακοί κλάδοι, όπως ο τραπεζικός, ο μεταλλουργικός, ο κλωστοϋφαντουργικός, ο ακτοπλοϊκός, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι κατασκευές, το λιανεμπόριο, οι εμπορικές εταιρείες πετρελαιοειδών) δεν έδωσαν καθόλου μέρισμα. Μετά 23 διαδοχικά πτωτικά τρίμηνα, τα 2/3 των εισηγμένων (207) παραμένουν σε ζημιογόνο πορεία και ελάχιστες εταιρείες κατόρθωσαν έστω το α΄ τρίμηνο του 2014 να επανέλθουν σε κερδοφόρο πορεία.

Η εκτίμηση των αναλυτών αναφέρει ότι το συγκεντρωτικό ποσό θα κυμανθεί μεταξύ 400 και 450 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά με το 2008, που ξεκινάει η ύφεση στη χώρα μας, τα μερίσματα του 2013 παρουσιάζουν μία πτώση της τάξεως του 83%. Δηλαδή μόλις 1 στις 8 εισηγμένες αποφάσισε να μοιράσει μερίσματα για τα κέρδη του 2013 και μόλις 6 εισηγμένες έδωσαν μεγαλύτερο μέρισμα σε σύγκριση με το 2012.

Ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις που παραδοσιακά έδιναν μερίσματα, φέτος δεν το έκαναν, είτε λόγω αμυντικής πολιτικής είτε λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων. Eπίσης, να διευκρινισθεί ότι η μερισματική πολιτική των εισηγμένων έχει δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την απουσία των τραπεζών, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τη διανομή μερίσματος λόγω της κρατικής τους ενίσχυσης την τελευταία εξαετία.

Ωστόσο, υπήρξαν και λίγες εταιρείες που επέστρεψαν κεφάλαια προς τους μετόχους. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν αυτό το πλεονέκτημα διότι έχουν γεμάτο ταμείο και αρνητικό καθαρό δανεισμό. Τα διαθέσιμα που έχουν συσσωρεύσει, δηλαδή, λόγω ισχυρών ταμειακών ροών, εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και περιορισμού των εξόδων, είναι πολύ υψηλότερα από τις τραπεζικές υποχρεώσεις.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει όχι μόνο να εισπράττουν τόκους, αλλά και να χρηματοδοτούν με «φθηνά» κεφάλαια τις δραστηριότητες και πιθανόν να εκμεταλλεύονται τυχόν ευκαιρίες. Ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους μετόχους τους που παραμένουν πιστοί στην επιλογή της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Οι 6 εισηγμένες που διένειμαν μερίσματα το 2013 υψηλότερα από το 2012 ήταν: ΟΛΠ (0,12 έναντι 0,05 ευρώ ανά μετοχή), ΕΥΔΑΠ (0,38 έναντι 0,15 ευρώ), ΕΧΑΕ (0,20 έναντι 0,12 ευρώ), Πλαίσιο (0,20 έναντι 0,12 ευρώ), Μέτκα (0,30 έναντι 0,25 ευρώ) και Newsphone (0,04 έναντι 0,014 ευρώ). Oι βασικοί λόγοι που έστω κι ένας μικρός αριθμός εισηγμένων συνέχισε και το 2013 να διανέμει μέρισμα είναι στην αίσθηση των εταιρειών ότι σταδιακά βελτιώνεται το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Επίσης, έπειτα από πολυετή και επιτυχή προσπάθεια βελτίωσης της ρευστότητας των εταιρειών, ήρθε η ώρα να αποζημιωθούν και οι μέτοχοι που έκαναν υπομονή στην εξαετή ύφεση.

Υπήρξαν και εταιρείες που ωφελήθηκαν από την κρίση ή δεν τις άγγιξε η ύφεση, όπως συμβαίνει με τις εξαγωγικές που διατηρούν το μεγαλύτερο κομμάτι των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

Είναι αυτονόητο ότι η ύφεση που συμπληρώνει φέτος επτά χρόνια έχει διαβρώσει τις περισσότερες επιχειρήσεις και έχει εξαντλήσει τα ταμειακά τους αποθέματα. Μη λησμονούμε ότι αρκετές εταιρείες αδυνατούν να προκαταβάλουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να αγοράσουν πρώτες ύλες, ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι και το κόστος των μεταφορικών.

Οπως μάλιστα εξηγούν στην «Κ» στελέχη εισηγμένων με εξαγωγική παρουσία, ακόμη και μία μέρα καθυστέρηση στην παράδοση των προϊοντων στο εξωτερικό μπορεί να σημαίνει την ακύρωση της παραγγελίας και να χαθεί πελάτης που με κόπο είχε διασφαλίσει η επιχείρηση.

Τα μεγαλύτερα μερίσματα που έχουν δοθεί σε αξία στο χρηματιστήριο αφορούσαν το 2007 και ξεπερνούσαν σε αξία τα 5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή