ΕΒΖ: στο τραπέζι πρόταση για κλείσιμο των μονάδων σε Σέρρες και Ορεστιάδα

ΕΒΖ: στο τραπέζι πρόταση για κλείσιμο των μονάδων σε Σέρρες και Ορεστιάδα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κομβικό σημείο για τη μελλοντική της επιβίωση ή την αναστολή των εργασιών της βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών του ειδικού εκκαθαριστή της Τραπέζης της Ελλάδος να πουληθεί το 82,3% διαμέσου ισάριθμων διεθνών διαγωνισμών που κατέστησαν άγονοι, η εισηγμένη εμφανίζει υψηλές δανειακές υποχρεώσεις (130 εκατ. ευρώ) προς την τράπεζα Πειραιώς και συσσωρευμένες ζημίες.

Το μέλλον της εταιρείας κρίνεται αβέβαιο μετά την έκθεση αναδιάρθρωσης που παρουσίασε την Παρασκευή η Kantor στο δ.σ. της εταιρείας όπου μεταξύ άλλων τονίζεται το κλείσιμο των 2 ζαχαρουργείων σε Σέρρες και Ορεστιάδα και να παραμείνει σε λειτουργία μόνο το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, ενώ έχει ήδη προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια το κλείσιμο των ζαχαρουργείων σε Ξάνθη και Λάρισα.

Η μελέτη αναδιάρθρωσης ανατέθηκε στην Kantor τον Απρίλιο, οι σύμβουλοι εξέτασαν όλα τα πιθανά σενάρια βιώσιμης λειτουργίας της ΕΒΖ για να καταλήξουν, μεταξύ άλλων, σε αυτό που ήδη γνωρίζαν τα στελέχη της εταιρείας, ότι δηλαδή με τόσα λίγα στρέμματα στη τευτλοκαλλιέργεια (λιγότερα από τα μισά της μειωμένης ούτως ή άλλως εθνικής ποσόστωσης), δεν είναι δυνατή η παραγωγική λειτουργία και των τριών εργοστασίων σε Σέρρες, Πλατύ και Ορεστιάδα. Η οριστική απόφαση από το δ.σ. της ΕΒΖ, επί της πρότασης της Kantor, θα ληφθεί σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει προγραμματισθεί έκτακτη σύσκεψη για την ΕΒΖ με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, τον ειδικό εκκαθαριστή Νικόλαο Μαράντο, βουλευτές των Σερρών και του Εβρου και εκπροσώπους των εργαζομένων και των αγροτών.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης: «Στη σύσκεψη θα συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η λειτουργία των τριών εργοστασίων. Θεωρούμε ότι, όπως είναι κατανεμημένη η τευτλοκαλλιέργεια, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε καλύτερα κόστη αν κλείσουν τα δύο εργοστάσια και παραμείνει σε λειτουργία μόνο εκείνο στο Πλατύ. Τεύτλα καλλιεργούνται σε μια περιοχή από τον Δομοκό μέχρι το Τριεθνές. Η προσκόμισή τους από όλες αυτές τις περιοχές της Ελλάδας μόνο στο Πλατύ θα ήταν οικονομικά καταστροφική» υποστήριξε ο κ. Βαρκάκης και πρόσθεσε ότι αν ακολουθηθεί αυτή η επιλογή, θα αποτελέσει και την οριστική ταφόπλακα για την ΕΒΖ». Τα μεγέθη του 9μήνου της χρήσης 2013/2014 επέδρασαν καταλυτικά στις αποφάσεις των πιστωτών, καθώς σε μια περίοδο μειωμένης παραγωγής και πιεσμένων τιμών, οι πωλήσεις της μητρικής ΕΒΖ μειώθηκαν 36% στα 82,3 εκατ. ευρώ, το μεικτό περιθώριο ήταν αρνητικό κατά 6,34%, οι λειτουργικές ζημίες εκτινάχθηκαν στα 15,5 εκατ. ευρώ από κέρδη 5 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις έφτασαν τα 187 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα κατά 26,1 εκατ. ευρώ. Λίγα χρόνια πριν η ΕΒΖ αποτελούσε μια από τις δυναμικότερες ελληνικές βιομηχανίες με παραγωγή που τροφοδοτούσε την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Από όταν ξεκίνησαν οι ποσοστώσεις το 2006 με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης -και το συνακόλουθο ξήλωμα εργοστασίων σε Λάρισα και Ξάνθη με σχέδια, από τότε, να μετατραπούν σε εργοστάσια βιοαιθανόλης-, άρχισε και η ολισθηρή πορεία για την εταιρεία που σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί για να δουλέψουν και τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή