Εξωδικαστική ρύθμιση για τα δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων ζητεί ο ΣΕΒ

Εξωδικαστική ρύθμιση για τα δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων ζητεί ο ΣΕΒ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροποποιήσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να αποδεσμευτεί ρευστότητα και αξίες που σήμερα είναι παγιδευμένες στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, χαρακτήρισε τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε η Eurobank, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι μία εκ των βασικών αιτιών του βάθους και της διάρκειας της ύφεσης είναι η χρηματοοικονομική ασφυξία, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο κ. Φέσσας υπογράμμισε με έμφαση ότι «ο χειρισμός των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων που βαρύνονται από ένα χρέος στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν, παγιδεύει σημαντική αξία και ρευστότητα, η οποία όμως με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να αποδεσμευτεί».

«Ενα μεγάλο μέρος των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων προέρχεται από παραγωγικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι μπορεί να διασωθεί πολύ μεγάλη αξία αν γίνει προσεκτική διαχείριση αυτών των περιπτώσεων. Οι κατάλληλες πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης όλων των επιχειρήσεων, αλλά και να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας» τόνισε ο κ. Φέσσας. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο να τροποποιηθεί ριζικά, ώστε να διευκολύνει τη διαχείριση των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων, να νομιμοποιήσει και να διευκολύνει την εισαγωγή εναλλακτικών τεχνικών διαχείρισης των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων και να διευκολύνει την ταχεία επιστροφή βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα σε συνθήκες ομαλής και κερδοφόρας λειτουργίας. «Πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα ο σχεδιασμός εξωδικαστικών διαδικασιών ειδικά για ΜμΕ καθώς και μηχανισμών συντονισμού περιπτώσεων στις οποίες υπάρχουν πολλοί πιστωτές».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, τόνισε ότι «δίνουμε προτεραιότητα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα». Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, σημείωσε ότι «ο βασικός μας στόχος είναι η επάνοδος της Eurobank στην κερδοφορία το ταχύτερο δυνατό. Ελπίζουμε πως θα το επιτύχουμε μέσα στον επόμενο χρόνο». Οπως σημείωσε, αυτό θα επιτευχθεί μέσω του σχεδίου αναδιάρθρωσης το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες: τη διαχείριση των κινδύνων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες για τη μεγιστοποίηση των εσόδων και τη βελτίωση της ρευστότητας και τον μετασχηματισμό του λειτουργικού προτύπου με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. «Εφεξής σκοπεύουμε να εστιάσουμε όλες μας τις προσπάθειες στον βασικό μας επιχειρηματικό στόχο, δηλαδή στην ανάπτυξη των εργασιών μας. Χρηματοδοτώντας την υγιή επιχειρηματικότητα, προσβλέπουμε στη σταθερή ανάκαμψη των εσόδων προ προβλέψεων, ήδη από αυτό το έτος και στο εξής», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Στο Forum συμμετείχαν 20 από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. Στην εκδήλωση της Eurobank συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Wes McGrew.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή