Αποζημίωση 485 εκατ. διεκδικεί από το Δημόσιο η «Βωβός Διεθνής Τεχνική»

Αποζημίωση 485 εκατ. διεκδικεί από το Δημόσιο η «Βωβός Διεθνής Τεχνική»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε πριν από λίγες μέρες στο Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η διοίκηση της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», διεκδικώντας ως αποζημίωση το ποσό των 485 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της εταιρείας, το Δημόσιο ευθύνεται για την ακύρωση της ανέγερσης του εμπορικού κέντρου και του πολυλειτουργικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Βοτανικού, καθώς η εμπλοκή της στο συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της ψήφισης σχετικών άρθρων στον νόμο 3481/2006, με τα οποία άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το 2009, η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οδηγώντας την επένδυση σε αδιέξοδο, παρότι το εμπορικό κέντρο της «Μπ. Βωβός» είχε κατασκευαστεί σε ποσοστό 80%. Στο πλαίσιο αυτό, η εισηγμένη, ζητεί την αποζημίωσή της κατά το συνολικό ποσό των 485 εκατ. ευρώ, καθώς κρίνει ότι ζημιώθηκε από την εμπιστοσύνη που επέδειξε στις διατάξεις του σχετικού αντισυνταγματικού νόμου. Η εισηγμένη διεκδικεί 270 εκατ. ευρώ ως διαφυγόντα κέρδη, 30 εκατ. ευρώ για ηθική αποκατάσταση και 174 εκατ. ευρώ, που είναι το ποσό που έχει δαπανήσει (πλέον των νόμιμων τόκων) για την εκτέλεση των σχετικών εργασιών.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η αγωγή της θα έχει θετική κατάληξη έως το 2021 και ότι το ποσό που θα εισπράξει θα καλύψει το υπόλοιπο του δανεισμού της και θα συνεισφέρει στα ταμειακά διαθέσιμά της. Ασφαλώς έως τότε, η εταιρεία θα πρέπει να κατορθώσει να διατηρηθεί «εν ζωή», καθότι εκκρεμεί η έγκριση και η εν συνεχεία επιτυχία εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης που έχει εκπονήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή