Αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις

Αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερα του 5% διαμορφώνεται σήμερα το κόστος δανεισμού για τις εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης που προχώρησαν σε διεθνείς εκδόσεις εταιρικών ομολόγων το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η βασική αιτία της αποκλιμάκωσης του δανεισμού αποδίδεται στη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, που επιβεβαιώθηκε από την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές τον Απρίλιο για πρώτη φορά μετά το 2010.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ύστερα από μία 4ετία (2010-2013) που δανείζονταν με απαγορευτικά επιτόκια που έφθαναν μέχρι και το 9%, σήμερα μπορούν μέσω των διεθνών εκδόσεων να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους προγράμματα.

Οπως τονίζουν σε δηλώσεις τους στελέχη των εισηγμένων του FTSE 25, η αποκλιμάκωση του δανεισμού επιτυγχάνεται και από τη χρηματοοικονομική εικόνα της επιχείρησης, η οποία θα πρέπει να διαθέτει υψηλά πάγια στοιχεία που συνδυάζουν τον χαμηλό δανεισμό και τις σταθερές ταμειακές ροές.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές προσείλκυσε ακόμη περισσότερους επενδυτές, αλλά ήδη οι εταιρείες που είχαν ξεκινήσει να εκδώσουν διεθνή ομολογιακά δάνεια αναζητούσαν από το β΄ εξάμηνο του 2013 τους θεσμικούς επενδυτές που θα κάλυπταν τις εκδόσεις τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το μπαράζ των διεθνών ομολογιακών εκδόσεων που εξελίχθηκε κυρίως το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου στέφθηκε με επιτυχία.

Μετά τις συστημικές τράπεζες ακολούθησαν η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Τιτάνας μέσω θυγατρικής του στο Λουξεμβούργο, o OTE και η Motor Oil. Oι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι μεγάλες ξένες τράπεζες, όπως είναι η HSBC και η Citigroup, συνεχίζουν αυτή την περίοδο να πραγματοποιούν συναντήσεις με εταιρείες του FTSE 25 που δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα στην έκδοση διεθνών ομολογιακών δανείων.

Το κλίμα παραμένει θετικό για όσες επιχειρήσεις έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας (πάνω από το 40% του κύκλου εργασιών εξάγεται), διαθέτουν καινοτόμα προϊόντα που τους επιτρέπουν να υπογράφουν συμβόλαια συνεργασίας με πολυεθνικές επιχειρήσεις και κυρίως συνεχίζουν να έχουν θετικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Ακόμη και τα προηγούμενα 6 σκληρά χρόνια ύφεσης, οι εταιρείες που προσελκύουν ξένα κεφάλαια επέδειξαν σώφρονα διαχείριση των οικονομικών τους και δεν παρασύρθηκαν σε αλόγιστες δαπάνες και λανθασμένες επενδυτικές κινήσεις.

Οι κυριότεροι λόγοι που επιλέγει μια επιχείρηση να εκδώσει ομολογιακό δάνειο είναι οι εξής: α) να χρηματοδοτήσεις τις δραστηριότητές της καθώς μέχρι και σήμερα οι εγχώριες τράπεζες παραμένουν φειδωλές στην εκταμίευση δανείων, β) να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, προσδοκώντας ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας θα μπορέσει να αποπληρώσει με γρηγορότερο ρυθμό τις δανειακές της υποχρεώσεις και γ) να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες που χρειάζονται κεφάλαια κίνησης και δεν θέλει να διακινδυνεύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα, τα οποία χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να αποπληρώνει τις μηνιαίες υποχρεώσεις της σε πιστώτριες τράπεζες, προμηθευτές και εργαζομένους.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι φετινές διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη ζήτηση, που εκδηλώθηκε από τα ξένα χαρτοφυλάκια τα οποία υπερκάλυψαν όλες τις εκδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Η ποιότητα αυτών των χαρτοφυλακίων σηματοδοτεί και την πιθανή συμμετοχή τους σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίων των εταιρειών. Πάντως, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των εισηγμένων, αρνητικό στοιχείο στις διεθνείς εκδόσεις είναι η επιβάρυνση επιπλέον 1% από το ήδη συμφωνηθέν επιτόκιο, το οποίο έχουν καθορίσει οι ανάδοχοι των εκδόσεων που είναι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή