Περιορισμένες ζημίες από την πτώχευση του ρωσικού tour operator Neva

Περιορισμένες ζημίες από την πτώχευση του ρωσικού tour operator Neva

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη πλήγμα δέχεται ο τουρισμός από τη Ρωσία, ύστερα από την πτώχευση του μεγάλου ρωσικού tour operator Neva. Ηδη ο ρωσικός tour operator είχε παρουσιάσει καθυστερήσεις στις πληρωμές προς ελληνικά πρακτορεία τους τελευταίους μήνες, κυρίως Κρήτης και Ρόδου, ενώ τα προβλήματα ξεκίνησαν να εμφανίζονται τα τελευταία 1 με 2 χρόνια.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στην επιβράδυνση που παρουσιάζει η τουριστική κίνηση από Ρωσία λόγω των εξελίξεων με την Ουκρανία. Στελέχη του τουριστικού κλάδου εκτιμούν ότι η μείωση αγγίζει πλέον το 25% και ότι ο στόχος για περισσότερους από 1,3 εκατ. Ρώσους τουρίστες φέτος είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα είναι ικανοποιημένη εάν οι αφίξεις από Ρωσία φτάσουν φέτος το 1,1 εκατ. έναντι 1,3 το 2013.

Η μείωση των Ρώσων τουριστών αποτελεί έναν από τους λόγους που περιορίζουν τις απώλειες από την πτώχευση του tour operator Neva.

O συγκεκριμένος tour operator διακινούσε τουρίστες κυρίως στην Κρήτη και τη Ρόδο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης υπογράμμισε ότι οι επιχειρηματίες του νησιού γνώριζαν την κακή οικονομική κατάσταση του συγκεκριμένου τουριστικού οίκου και για τον λόγο αυτόν τα συμβόλαια ήταν προπληρωμένα, άρα δεν υφίσταται οικονομική ζημία γι’ αυτούς.

Την ίδια στιγμή, σε απόλυτα νούμερα, οι απώλειες σε Ρώσους τουρίστες από το λουκέτο του Neva ανέρχονται σε μόλις 80 άτομα. Βέβαια, όπως αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης, το συγκεκριμένο λουκέτο προκαλεί αναταράξεις στους μεγάλους παίκτες tour operator της ρωσικής αγοράς και εύλογα υποβόσκουν φόβοι στους Ελληνες ξενοδόχους για τους εκ Ρωσίας συνεργάτες.

Οπως αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης, οι απώλειες σε Ρώσους για την Κρήτη φτάνουν στο 5% εφέτος (από 525.000 πέρσι), ενώ από την Ουκρανία οι απώλειες φτάνουν το 50% (45.000 πέρσι). Η ζημία από τη ρωσική αγορά είναι ορατή στην Κρήτη, όπως τονίζεται, καθώς οι εφετινοί επισκέπτες δεν είναι υψηλής οικονομικής στάθμης σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Χαλκιαδάκης υπογραμμίζει ότι εφέτος η αγορά της Γερμανίας παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, πάνω από 20%, ενώ ανοδικά κινείται η αγορά της Ιταλίας, του Ισραήλ, απορροφώντας κατά τον τρόπο αυτό τις απώλειες από Ρωσία και Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο Neva πέρυσι διακίνησε στην Ελλάδα περίπου 2.000 τουρίστες, το φετινό του όμως πρόγραμμα ήταν σαφώς μικρότερο.

Η φθίνουσα πορεία του επιταχύνθηκε την τελευταία τριετία και πέρυσι, με βάση στελέχη της αγοράς, εκτιμάται ότι δεν διακίνησε περισσότερους από 10.000 Ρώσους επισκέπτες στη χώρα μας. Το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας του κατευθυνόταν στην Τουρκία και στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή την περίοδο οι πελάτες του που βρίσκονταν σε διάφορες χώρες δεν ξεπερνούσαν τις 6.000. Ο Neva λειτουργούσε από το 1990, είχε βραβευθεί αρκετές φορές στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και λειτουργούσε περίπου 65 γραφεία σε Ρωσία και Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή