Αβεβαιότητα στη χρηματιστηριακή αγορά

Αβεβαιότητα στη χρηματιστηριακή αγορά

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γεωπολιτικοί τριγμοί από το αεροπορικό δυστύχημα στην Ουκρανία και τις δραματικές εξελίξεις στο Ισραήλ, προκάλεσαν καθίζηση των διεθνών χρηματαγορών το βράδυ της Πέμπτης. Η Αθήνα που μέχρι και την Πέμπτη κατέγραφε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις με κέρδη 3,36%, ήταν αναμενόμενο να επηρεαστεί αρνητικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον Γενικό Δείκτη ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί περισσότερο από 2,50%. Αξιοσημείωτη ήταν και η αύξηση των συναλλαγών, καθώς οι ρευστοποιήσεις είχαν ως επίκεντρο τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και του τραπεζικού κλάδου.

Η προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ξεκίνησε υποτονικά, με την καθαρή αξία των συναλλαγών να ανέρχεται μόλις στα 50,424 εκατ. ευρώ. Είναι εμφανές ότι τόσο οι ξένοι και πολύ περισσότερο οι εγχώριοι επενδυτές έχουν αναστείλει την τοποθέτηση κεφαλαίων στην αγορά. Ο κύκλος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα που θα ολοκληρωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, η σεναριολογία για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και το θέμα των «κόκκινων» δανείων συντηρούν την αβεβαιότητα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Επιφυλακτικότητα προκάλεσαν και οι εξελίξεις με τις πορτογαλικές τράπεζες, που αναζωπυρώνουν τον προβληματισμό για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις δημοσιονομικά προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης.

Ο Γενικός Δείκτης τη Δευτέρα ενισχύθηκε 2,03%, συμπλήρωσε δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και έκλεισε στις 1.178,38 μονάδες. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε μόλις 0,22%, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 14 μονάδων. Σημείωσε ανώτερη τιμή στις 1.190,27 μονάδες (1,01%) και κατώτερη στις 1.176,34 (-0,17%). Στο κλείσιμο των συναλλαγών ο βασικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.180,92 μονάδες. Την Τετάρτη διατηρήθηκε το ανοδικό κλίμα στο χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.190,06 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσια κέρδη 0,77%.

Την Πέμπτη συμπληρώθηκαν τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις ύψους 3,35%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενισχύθηκε κατά 2,717 δισ. ευρώ. Ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε 2,56% και διαμορφώθηκε στα 1,600 ευρώ. Ακολούθησαν σε άνοδο οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη 1,97% και κλείσιμο στα 2,590 ευρώ, ο τίτλος της Eurobank ενισχύθηκε 1,14% και αναρριχήθηκε στα 0,354 ευρώ, ενώ τη χαμηλότερη απόδοση μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών εμφάνισε η Alpha Bank, που κατέγραψε άνοδο 0,62% και έκλεισε στα 0,646 ευρώ. O Γενικός Δείκτης στη μεγαλύτερη διάρκεια των συναλλαγών παρέμεινε σε αρνητική τροχιά, ωστόσο μετά την είδηση ότι η πολύπαθη Banco Espirito βρήκε κεφάλαια για τη χρηματοδότησή της, η ελληνική αγορά επανήλθε σε θετική πορεία. Ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη έκλεισε με οριακά κέρδη 0,02% και διαμορφώθηκε στις 1.190,27 μονάδες.

Οπως τονίζουν στην «Κ» αναλυτές χρηματιστηριακών εταιρειών, η ελληνική αγορά στις συνεδριάσεις του Ιουλίου κινείται χωρίς κατεύθυνση. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών είναι ενδεικτικός της απροθυμίας των ξένων funds να προσφέρουν φρέσκο χρήμα. Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι, αφενός για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και αφετέρου, για τη λύση που θα βρεθεί για να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Καθοριστικοί παράγοντες θα είναι η εξέλιξη της συναλλακτικής κίνησης και του ημερήσιου τζίρου, που κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις τελευταίες συνεδριάσεις και θα συρρικνωθούν περαιτέρω λόγω θερινής ραστώνης. Ταυτόχρονα στο επιχειρηματικό πεδίο υπάρχουν σε εξέλιξη 2 υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις της Cyclon Ελλάς και του Μαΐλλη με σκοπό να διαγραφούν και οι 2 μετοχές από το χρηματιστήριο. Επίσης αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουλίου να ξεκαθαρίσει πρόταση εξαγοράς της Nova από τον ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή