«Κούρεμα» δανείων και είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη «Μαΐλλης»

«Κούρεμα» δανείων και είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη «Μαΐλλης»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Μαΐλλης ενέκρινε την είσοδο της νέας ιδιοκτησίας, της εταιρείας HIG, και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της για να παραμείνει βιώσιμη η επιχείρηση. Tαυτόχρονα, γίνεται η πρώτη εταιρεία στη μακρά λίστα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων όπου πραγματοποιείται γενναίο «κούρεμα» δανείων με την παράλληλη είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ανάλογες συμφωνίες αναδιάρθρωσης και σε άλλες εταιρείες «κόκκινων», λόγω χρεών, κλάδων, όπως η ακτοπλοΐα, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ξυλεία κ.ά.

Ηδη το αμερικανικό fund με έδρα το Αμβούργο για τις ευρωπαϊκές του επενδύσεις ελέγχει το 75,591% της εισηγμένης και χρειάζεται ακόμη να αποκτήσει ένα επιπλέον ποσοστό 14,409% για να φθάσει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου και να διαγράψει τη μετοχή από το χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που έχει καταθέσει η Harvard Investment Group. Η συμφωνία αναδιάρθρωσης που ενεκρίθη χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων υπεγράφη στις 26 Ιουνίου 2014 και προβλέπει την εξαγορά του συνόλου των μετοχών του ομίλου από το fund HIG Luxemburg. Επίσης, οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από τον νέο ιδιοκτήτη της επιχείρησης και θα προσφέρει στην εταιρεία τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης για την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας, καθώς και την τροποποίηση των κοινών ομολογιακών δανείων με παράταση αποπληρωμής και μειώσεις επιτοκίων.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας κ. Δημήτρης Κουβάτσος υπογράμμισε εκ μέρους της διοίκησης ότι το προτεινόμενο σχέδιο αποτελεί μονόδρομο για να διασωθεί η εταιρεία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσω του σχεδίου διάσωσης ο δανεισμός θα μετατραπεί σε κεφάλαια και θα περικοπεί δραστικά το χρηματοοικονομικό κόστος στα 3,7 εκατ. από 19,6 εκατ. ευρώ. Στην παρουσίαση που έγινε, υπογραμμίστηκε επίσης ότι με τη λύση που προκρίθηκε διασφαλίζεται η συνέχιση της παραγωγικής παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, ενώ δημιουργείται αισιοδοξία για το μέλλον των θέσεων εργασίας. Να σημειώσουμε ότι οι πιστώτριες τράπεζες που συμφώνησαν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης ήταν η Eθνική, η Εurobank, η Alpha Bank και η BNP Paribas

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή