Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η ελληνική κεφαλαιαγορά

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η ελληνική κεφαλαιαγορά

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτόγνωρη μεταβλητότητα (volatility) στις τιμές των μετοχών καταγράφεται τη φετινή χρονιά στο Χρηματιστήριο. Η πλημμυρίδα των τραπεζικών τίτλων, αλλά κυρίως η παντελής απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος για το 90% των μετοχών -εάν εξαιρέσουμε μία δεκάδα του FTSE 25-, καθιστά την ελληνική αγορά εύκολα καθοδηγούμενη από τα εκατοντάδες ξένα funds που εισήλθαν μετά την αξιολόγησή της από τον MSCI στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Το πρώτο τρίμηνο του 2014 κύλησε με την αγορά να έχει ως βασική προσδοκία την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές -επιτεύχθηκε στις 10 Απριλίου- και έτσι η Αθήνα κατάφερε να σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως από πλευράς απόδοσης, με την κεφαλαιοποίηση, μέσα σε 90 ημέρες, να ενισχύεται κατά 7 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να είναι η επίδοση όλης της χρονιάς. Αμέσως μετά το Πάσχα (20 Απριλίου) και με τις δίδυμες εκλογές να πλησιάζουν, είχαμε μια αύξηση της αβεβαιότητας για το αν θα επηρεασθεί η συνοχή της κυβέρνησης.

Παρά τη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, το Χρηματιστήριο για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο κινήθηκε μέσα σε ένα κλίμα αυξημένης νευρικότητας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η επενδυτική φυσιογνωμία του μεγαλύτερου μέρους των funds που συμμετέχουν στο Χ.Α. δεν χαρακτηρίζεται από τη διάθεση για μεσομακροπρόθεσμη διακράτηση τίτλων.

Ετσι, το Χ.Α., από πρωταθλητής αποδόσεων στο 1ο τρίμηνο, κατέγραψε και καταγράφει μέχρι σήμερα απώλειες σε σχέση με την αρχή του έτους, καθώς φαίνεται ότι ο πληθωρισμός τίτλων και ο πολιτικός κίνδυνος ωθούν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις τίτλων. Από εκεί και πέρα, η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων μάλλον αποθαρρύνει παρά «συγκινεί» τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, που επιδεικτικά παραμένουν εκτός αγοράς.

Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου, με την εύθραυστη εικόνα της αγοράς να έχει ως καθημερινό σημείο αναφοράς εάν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Χρειάστηκε την Πέμπτη η εμφάνιση του πρωθυπουργού, που καθησύχασε τους βουλευτές του κόμματός του ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός των 180 βουλευτών για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δείξει το Χρηματιστήριο μια πιο ζωηρή εικόνα.

Ωστόσο κανείς δεν πείθεται ότι τις επόμενες μέρες, εφόσον οξυνθεί εκ νέου το πολιτικό κλίμα, δεν θα υπάρξουν νέες ακροβασίες των μετοχών και μάλιστα σε επιχειρήσεις που δεν παρουσιάζουν καμία ειδησεογραφική εξέλιξη.

Αντίθετα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Κ», αυτή τη χρονική στιγμή η προτεραιότητα των επιχειρήσεων είναι αφενός να αντεπεξέλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους απέναντι σε προμηθευτές και τράπεζες και αφετέρου να προετοιμάσουν από πλευράς νέων παραγγελιών το τελευταίο τετράμηνο του 2014, όπου ειδικά για όσες εμπλέκονται με το εμπόριο καλύπτει το 40% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Σταθερά, αγοραστές των ελληνικών μετοχών και το α΄ εξάμηνο του 2014 παραμένουν οι ξένοι επενδυτές έχοντας διοχετεύσει σχεδόν 900 εκατ. ευρώ.

Βέβαια η εισροή αυτών των φρέσκων κεφαλαίων έχει στην πλειονότητά του απορροφηθεί από τις 4 συστημικές τράπεζες και ορισμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ. Για τον μεγαλύτερο αριθμό των εισηγμένων, ο δείκτης εμπορευσιμότητας παραμένει ιδιαίτερα υποτονικός. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την πλήρη έλλειψη εγχωρίων επενδυτών, το ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει ιδιαίτερα ρηχό και προβλέψιμο. Οι επενδυτές σταδιακά στρέφουν το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου για τις 234 εισηγμένες, που θα πρέπει να έχουν γνωστοποιήσει τις λογιστικές τους καταστάσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι εταιρείες που έδειξαν ανθεκτικότητα ύστερα από 23 πτωτικά τρίμηνα θα δείξουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Για τις υπερδανεισμένες εισηγμένες, κάθε μέρα που περνάει και δεν δίνεται λύση στο χρέος τους, ο εφιάλτης της πτώχευσης γίνεται ισχυρότερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή