Γιατί το stress test της ΕΚΤ επηρεάζει το ελληνικό Χρηματιστήριο

Γιατί το stress test της ΕΚΤ επηρεάζει το ελληνικό Χρηματιστήριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίζονται οι νευρικές αναταράξεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα; Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ» σχετικά, αφού παραδέχθηκαν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι «τραπεζοβαρές» και κατά συνέπεια για ό,τι γίνεται αυτόν τον καιρό σημαντική ευθύνη έχουν οι τράπεζες, τόνισαν:

«Μέχρι να ολοκληρωθεί το stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις ενδεχόμενες νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε αυτήν την εικόνα». Ο λόγος προφανής: κανείς από τους μετόχους των τραπεζών, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν θα ήθελε η τιμή των «χαρτιών» να πάει ψηλά, γιατί στην περίπτωση που χρειασθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου για να καλυφθούν τυχόν καινούργια κενά, θα στοιχίσουν πανάκριβα. Κατά συνέπεια και το χρηματιστήριο κρέμεται -και αυτό- από τα συμπεράσματα της ΕΚΤ. Πόσο πιθανό είναι να χρειασθούν νέες αυξήσεις; Αγνωστο, προς το παρόν. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι πως αν κληθούν για μία ακόμα φορά οι μέτοχοι «να βάλουν το χέρι στην τσέπη», θα δυσανασχετήσουν, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα το κάνουν. Αρκεί, η διαδικασία να μη στοιχίσει πανάκριβα, όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες φορές. Το πιθανότερο είναι ότι αυτός ο κίνδυνος, τώρα, θα αποφευχθεί. Οι ίδιοι οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων, το νούμερο που θα βγάλει ο έλεγχος της ΕΚΤ δεν θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Η άποψη αυτή τείνει να γίνει η κρατούσα, αν και υπάρχουν ακόμα οι φωνές που προειδοποιούν για τον κίνδυνο οι απαιτήσεις να εκτοξευθούν στα 5, στα 6 ή και σε ακόμα περισσότερα δισ. ευρώ. Σε αυτήν την τελευταία -απευκταία, για όλους- περίπτωση, η θέση των παλιών μετόχων θα γίνει και πάλι ιδιαιτέρως δύσκολη.

Κάπως έτσι, λοιπόν, διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση σε αυτό το τόσο κρίσιμο μέτωπο, που πέραν όλων των άλλων επηρεάζει άμεσα και το χρηματιστήριο. Γι’ αυτό και στο σύνολό τους, οι αναλύσεις των διεθνών οίκων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, σχετικά με το Χ.Α., κάνουν εκτενή αναφορά στο θέμα.

Εννοείται ότι στους άμεσα ενδιαφερομένους συγκαταλέγονται και τα μεγάλα ξένα funds, τα οποία επένδυσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων το τελευταίο 24μηνο στην Ελλάδα και όπως είναι φυσικό ανησυχούν για την τύχη τους. Και ο λόγος δεν αφορά μόνον εκείνα που μπήκαν στα τραπεζικά μετοχικά κεφάλαια, αλλά και σε όσα τοποθετήθηκαν στρατηγικά και μη σε δεκάδες ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, απ’ όλους τους κλάδους. Γι’ αυτό οι επιπτώσεις του stress test θα είναι ευρύτερες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή