Αυξήθηκαν κατά 21,9% οι αφίξεις ξένων επισκεπτών τον Ιούλιο

Αυξήθηκαν κατά 21,9% οι αφίξεις ξένων επισκεπτών τον Ιούλιο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηξη σημείωσαν οι αφίξεις ξένων τουριστών σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς και τον Ιούλιο, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες που καταγράφονται από τη ρωσική αγορά.

Ειδικότερα, οι αφίξεις από το εξωτερικό στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 21,9% φθάνοντας σε 1,18 εκατ. Παράλληλα, οι αφίξεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 23%, φθάνοντας σε 586.947. Για το επτάμηνο οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 19,3% ή κατά 870.008, φθάνοντας σε 5,39 εκατ. και από το εσωτερικό κατά 15,9% φθάνοντας σε 2,85 εκατ. Στην Κεφαλονιά οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 17% φθάνοντας σε 52.491. Αύξηση κατά 10,9% παρουσίασαν οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό και στη Ρόδο φθάνοντας σε 419.641. Επίσης, σημαντική αύξηση της τάξης του 19,6% παρουσίασαν οι αφίξεις με πτήσεις εσωτερικού φθάνοντας σε 41.524. Στην Κω οι αεροπορικές αφίξεις ξένων τουριστών εμφάνισαν αύξηση κατά 9,7% φθάνοντας σε 225.357. Οι αφίξεις από την Αγγλία εκτοξεύθηκαν στις 41.612 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28,1% ενώ από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 7,2% (15.887). Επίσης, οι αφίξεις με πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 16,4% φθάνοντας σε 12.782. Στη Λέσβο οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 34% φθάνοντας σε 17.182. Στην Κέρκυρα οι αφίξεις εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 15,2% και εσωτερικού κατά 9,1%.

Νέα πτώχευση

Στο μεταξύ πτώχευσε, χθες, ο έκτος κατά σειρά ρωσικός ταξιδιωτικός οργανισμός σε διάστημα 20 ημερών. Πρόκειται για τον Nordic Star η πτώχευση του οποίου δεν επηρεάζει την Ελλάδα, καθώς εξειδικευόταν στις σκανδιναβικές αγορές. Προχθές στον κατάλογο των πτωχευμένων οργανισμών προστέθηκε ο IntAer. Τη στιγμή της πτώχευσης βρίσκονταν στο εξωτερικό 500 τουρίστες με πακέτα του ρωσικού γραφείου, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων στην Ελλάδα. Σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένη μία πτήση για Μόσχα από τη Ρόδο για την επιστροφή τουριστών που είχαν ταξιδέψει με τον IntAer στη χώρα μας. Εξάλλου, χθες, ολοκληρώθηκε η επιστροφή στη Ρωσία του συνόλου των τουριστών που βρίσκονταν στο εξωτερικό τη στιγμή της πτώχευσης στις 16 Ιουλίου του ταξιδιωτικού οργανισμού Νeva. Παράλληλα, επαναπατρίζονται σταδιακά στη Ρωσία οι τουρίστες που είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες με τον ταξιδιωτικό οργανισμό Labirint ο οποίος πτώχευσε στις 2 Αυγούστου. Από τις 27.000 που ήταν στο εξωτερικό τη στιγμή της πτώχευσης περί τους 8.000-10.000 ήταν στην Ελλάδα. Στο μεταξύ οι εισαγγελικές αρχές της Μόσχας έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις πτωχεύσεις των οργανισμών Labirint και ΙntAer. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης θεωρεί ότι ο κύκλος των πτωχεύσεων από τη ρωσική αγορά δεν έχει κλείσει.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν βλέπει να έρχεται ανάκαμψη από τη Ρωσία το 2015. Πάντως, με ορίζοντα έως το 2021 προβλέπει ότι η ρωσική αγορά μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό προορισμό περί τους 2,5 εκατ. τουρίστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΤΕ έλαβε τα εύσημα από την πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να επιλύσει τα προβλήματα που προέκυψαν από την πτώχευση του Labirint. Eπίσης, το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο με ανακοίνωσή του χαιρέτισε τις προσπάθειες όλων των ελληνικών φορέων της τουριστικής αγοράς, κρατικών και ιδιωτικών για την όσο το δυνατόν αμεσότερη και αποτελεσματικότερη υποστήριξη και παροχή διευκολύνσεων στους Ρώσους τουρίστες με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση της φιλοξενίας τους στην Ελλάδα και του ομαλού επαναπατρισμού τους στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή