ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΣΕΕ: Ανεπαρκές το ποσό απαλλαγής από τον ΦΠΑ

esee-aneparkes-to-poso-apallagis-apo-ton-fpa-2039070

Το μέτρο της απαλλαγής από τον ΦΠΑ αδικείται από το όριο που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο και αδικεί τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που το χρειάζονται, σχολιάζει σε δηλώσεις του για τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι τα απαραίτητα φορολογικά μέτρα καταλήγουν σε επικοινωνιακά ημίμετρα, σημειώνει ο κ. Κορκίδης και υπογραμμίζει: «Η ΕΣΕΕ εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκαν στη Βουλή και άπτονται ζητημάτων ΦΠΑ, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να συνδράμουν περισσότερο τόσο στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας όσο και στη μερική έστω αποκατάσταση των όρων εύρυθμης λειτουργίας της».

Αναφέρει ακόμη ότι για θέματα που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία της αγοράς θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι θέσεις των φορέων εκπροσώπησης του εγχώριου επιχειρείν και υπενθυμίζει ότι η ΕΣΕΕ ήδη από τον Απρίλιο είχε εκφράσει την ικανοποίησή της αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη, εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου, απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ επιχειρήσεων με πραγματοποιούμενο ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 20.000 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, το αρχικώς προβλεφθέν ετήσιο επίπεδο τζίρου των 10.000 ευρώ μέχρι το οποίο οι επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα εξαίρεσης από το καθεστώς ΦΠΑ, είχε κριθεί ανεπαρκές, από τη στιγμή που δεν αποτύπωνε την πραγματικά επικρατούσα κατάσταση και τις ανάγκες του αντιπροσωπευτικού κλάδου δραστηριοποίησης του εγχώριου επιχειρείν, εκείνον του λιανικού εμπορίου. Ετσι, κύκλοι της κυβέρνησης, αναλογιζόμενοι την περιορισμένη αποτελεσματικότητα του προωθούμενου μέτρου, ασκούσαν πιέσεις για αναπροσαρμογή του εν λόγω ποσού (10.000) στα επίπεδα των 20.000 – 25.000 ευρώ καταγεγραμμένου ετήσιου κύκλου εργασιών.

«Δυστυχώς, η διαφαινόμενη επικράτηση της αρχικής εισήγησης αφήνει δυσαρεστημένη τη συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου», αναφέρει ο κ. Κορκίδης.