ICAP: Μειωμένη η κατανάλωση κατεψυγμένων αλιευμάτων

ICAP: Μειωμένη η κατανάλωση κατεψυγμένων αλιευμάτων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εγχώρια κατανάλωση κατεψυγμένων επεξεργασμένων αλιευμάτων ακολούθησε φθίνουσα πορεία την περίοδο 2011-2013, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -8%, σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP. Τα μαλάκια κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο, περίπου 50% της συνολικής εγχώριας αγοράς (σε αξία) το 2013.

Το 2013 το κανάλι των χονδρεμπόρων εκτιμάται ότι κάλυψε το 65% της αγοράς (σε αξία) και ακολούθησε το κανάλι των σούπερ μάρκετ.

Ο κλάδος των κατεψυγμένων αλιευμάτων εντάσσεται στον ευρύτερο κλάδο των κατεψυγμένων ειδών διατροφής, ο οποίος, σε γενικές γραμμές, γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο τομέας της επεξεργασίας και συσκευασίας / τυποποίησης κατεψυγμένων αλιευμάτων στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη αρκετών, μεσαίου κυρίως μεγέθους, επιχειρήσεων. Οι οργανωμένες μονάδες συστηματικής βιομηχανικής παραγωγής «επώνυμων» προϊόντων είναι λίγες σε αριθμό, ωστόσο συγκεντρώνουν μεγάλο κομμάτι της εγχώριας παραγωγής. Ο τομέας της εισαγωγής κατεψυγμένων αλιευμάτων περιλαμβάνει αρκετές επιχειρήσεις, ορισμένες εκ των οποίων λόγω υποδομών (μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι, εγκαταστάσεις ψύξης και συντήρησης κ.λπ.) διακινούν παράλληλα και άλλα προϊόντα (κατεψυγμένα κρέατα, κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα κ.ά.).

Η κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων, οι διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και η τιμολογιακή πολιτική είναι ορισμένοι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση για τα εξεταζόμενα προϊόντα. Η ζήτηση των αλιευτικών προϊόντων καταγράφει ανοδική τάση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως λόγω της μεταστροφής μέρους του καταναλωτικού κοινού προς μια πιο ισορροπημένη διατροφή, βασιζόμενη σε περισσότερα υγιεινά προϊόντα.

Ο υπεύθυνος σύνταξης της εν λόγω μελέτης, Μάρκος Κοντοές, Consultant στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, σημειώνει σχετικά με τις εξελίξεις της συγκεκριμένης αγοράς: «Η εγχώρια παραγωγή κατεψυγμένων επεξεργασμένων αλιευμάτων (σε ποσότητα) εμφάνισε μείωση 4,3% το 2013/12. Ο όγκος της εγχώριας κατανάλωσης ακολούθησε φθίνουσα πορεία τα τελευταία έτη, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής -8%. Αυξανόμενη συμμετοχή στην αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (Private Label), τα οποία διανέμονται μέσω των σούπερ μάρκετ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή