Σύντομα (20/8/14)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεργασία Google με ΕΟΤ, ΣΕΤΕ, υπουργείο Τουρισμού

Νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση του τουρισμού μέσω του Διαδικτύου ανακοίνωσε χθες η Google, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και το ΣΕΤΕ. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online», που έχει στόχο να παρέχει στις τουριστικές επιχειρήσεις τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και τα διαδικτυακά εργαλεία που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια, αλλά και πέραν της καλοκαιρινής περιόδου. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρόλο που οι online αναζητήσεις για διακοπές στη Ελλάδα παραμένουν υψηλές κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, περίπου 70% των τουριστικών αφίξεων λαμβάνει χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Η ευκαιρία για ανάπτυξη είναι σημαντική, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Oxford Economics, αύξηση της διαδικτυακής δραστηριότητας του ελληνικού τουριστικού κλάδου μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3%, δημιουργώντας έως και 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

Cosmote: υπερτριπλασιάστηκε η κίνηση του 4G δικτύου

Σημαντική αύξηση κατά 96% εμφάνισε η κίνηση δεδομένων μέσω του δικτύου της Cosmote το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας. Εντυπωσιακή ήταν επίσης η αύξηση στην κίνηση του 4G δικτύου της εταιρείας, η οποία υπερτριπλασιάστηκε, ενώ η κίνηση data αυξήθηκε συνολικά κατά 33% το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Σημαντική ήταν και η χρήση του δικτύου της εταιρείας από ξένους επισκέπτες, αυξημένη κατά 7,6% σε σχέση με πέρυσι, με το δίκτυο της Cosmote να χρησιμοποιούν roamers από 122 χώρες. Η πλειοψηφία τους προήλθε από την Ιταλία, ενώ οι ελληνικοί προορισμοί ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς και στους επισκέπτες από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρωταθλήτριες στην κίνηση δεδομένων φέτος τον Αύγουστο αναδεικνύονται η Πάρος, όπου η χρήση data σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι (+91%), η Μύκονος (+73%) και η Χαλκιδική (+16%). Αντίστοιχα, η Σαμοθράκη (+22%), η Θάσος (+16%) και η Ικαρία (+6%) έρχονται πρώτες στην αύξηση χρήσης υπηρεσιών φωνής.

Σε αναβάθμιση 20 χρεογράφων, στην επιβεβαίωση ενός και στην τοποθέτηση ενός ακόμη τίτλου σε «rating watch» για πιθανή αναβάθμιση από 9 σειρές ελληνικών δομημένων ομολόγων προχώρησε ο οίκος Moody’s. Η εν λόγω απόφαση ακολουθεί την αναβάθμιση του country ceiling για την Ελλάδα στο Ba3 από B3 και της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε Caa1 από Caa3. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody΄s Investors Service, η υψηλότερη αξιολόγηση για ελληνικά δομημένα χρηματοοικονομικά χρεόγραφα είναι πλέον το Ba3 και σημειώνει παράλληλα ότι η αναβάθμιση του country ceiling της Ελλάδας σε Ba3 αντανακλά τη βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές της χώρας, τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας το τελευταίο έτος και το μειωμένο βάρος για την κυβέρνηση από τους τόκους και από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων.

Αυξάνονται τα «λουκέτα» στην αγορά

Αυξημένα «λουκέτα» σε σχέση με πέρυσι κατέγραψε στην αγορά τον Ιούλιο το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Ανησυχητικά σημάδια παρουσιάζουν κυρίως οι κλάδοι του εμπορίου και των υπηρεσιών, ενώ ακολουθεί η μεταποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τον Ιούλιο 153 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, ενώ στον αντίποδα άνοιξαν 81. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι χειρότερη από πέρυσι, όταν τον Ιούλιο έκλεισαν 112 επιχειρήσεις και οι νέες εγγραφές ήταν 97. Στον εμπορικό κλάδο, μόνο μέσα στον Ιούλιο, έβαλαν λουκέτο 54 επιχειρήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν 23 εγγραφές νέων επιχειρήσεων. Στη μεταποίηση, οι διαγραφές έφτασαν τις 29, ενώ παράλληλα άνοιξαν μόλις 13 νέες επιχειρήσεις.

Επανεξέταση του ΕΝΦΙΑ ζητούν οι βιομήχανοι

Να επανεξεταστεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τις επιχειρήσεις πριν να είναι αργά». Αυτήν τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός. Αναφερόμενος στις σοβαρές εκκρεμότητες που επιβάλλουν την επανεξέταση της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ, ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ επισήμανε τα εξής: «Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η άποψη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να είναι εργαλείο για ανάπτυξη στα χέρια των επιχειρήσεων και όχι να περιορίζεται στη σημερινή φοροεισπρακτική λογική της. Στην κατεύθυνση αυτή όμως οφείλει από τώρα να προσαρμοστεί και η φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ σε ό,τι αφορά όλες τις περιπτώσεις που αγγίζουν τα πάγια στοιχεία των επιχειρήσεων της μεταποίησης. Πρέπει να γίνει κατανοητό και να αποτελέσει βάση για τη φορολογική πολιτική ότι οι πάγιες εγκαταστάσεις συνδέονται με το παραγωγικό κόστος και γενικότερα με την εθνική παραγωγή και δεν αποτελούν περιουσιακό στοιχείο κέρδους και εκμετάλλευσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή