Η υποχώρηση του Χ.Α. οδηγεί ξένους επενδυτές σε αλλαγή στρατηγικής

Η υποχώρηση του Χ.Α. οδηγεί ξένους επενδυτές σε αλλαγή στρατηγικής

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κόπωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών με τις υψηλότερες αποδόσεις το 2013, το τελευταίο διάστημα έχει χάσει έδαφος και περιλαμβάνεται μεταξύ των χρηματιστηρίων με τις υψηλότερες απώλειες.

Απώλειες λόγω έντασης

Το Χ.Α. έχει υποχωρήσει 11% από τα τέλη Ιουλίου, καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 92 Γενικών Δεικτών παγκοσμίως, ενώ έχει υποχωρήσει 21% σε σχέση με το υψηλό τριετίας που άγγιξε στις 18 Μαρτίου. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 2,4% από τις 30 Ιουνίου, λόγω των κρίσεων σε Ουκρανία, Ιράκ και Ισραήλ, αντιθέτως ο δείκτης MSCI Emerging Markets ενισχύεται 2,5% το ίδιο διάστημα. To ράλι της ελληνικής αγοράς ξεκίνησε περίπου τρεις μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας τον Μάρτιο του 2012. Αν και το Χ.Α. κινείται 128% πάνω από τα χαμηλά που κατέγραψε τρεις μήνες μετά το PSI, παραμένει 80% χαμηλότερα από το υψηλό του 2007. Οπως δήλωσε στο Βloomberg ο κ. Πίτερ Γκάρνρι, επικεφαλής του τμήματος equity strategy της Saxo Bank, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών το 2013, αλλά προσέθεσε ότι πλέον οι επενδυτές που ψάχνουν για καλές αποδόσεις θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού. «Ο κίνδυνος να στραβώσουν τα πράγματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι αρκετά σημαντικός», σύμφωνα με τον Μάθιου Μπίσλεϊ της Henderson Global Investors Holdings. «Γι’ αυτό, όταν αγοράζεις ελληνικές μετοχές θέλεις να είσαι σίγουρος ότι αγοράζεις αυτές τις επιχειρήσεις με discount».

Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Εθνικής έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 30% από τις 18 Μαρτίου. Η Bank of America υποβάθμισε τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών στις 5 Αυγούστου, επικαλούμενη αβεβαιότητα ως προς το πώς θα τα πάνε στα ευρωπαϊκά stress tests, που αναμένονται αργότερα, φέτος. Και οι επενδυτές ομολόγων όμως απομακρύνονται από την Ελλάδα. Ο σχετικός δείκτης του Bloomberg, που παρακολουθεί το χρέος της χώρας, υποχώρησε 1,8% από τα τέλη Ιουνίου, έπειτα από πέντε συνεχόμενα τριμηνιαία ράλι – η πιο μακροχρόνια άνοδος από το 2005.

Περιθώρια ανάπτυξης

Ωστόσο αυτοί που στοιχηματίζουν σε περισσότερα κέρδη από τις ελληνικές μετοχές επιμένουν. Ο Τζον Πόλσον, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής που αγόρασε μετοχές της Alpha Bank το 2013, αύξησε τη συμμετοχή του στις ελληνικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του έτους και συνεχίζει να κρατά τις θέσεις του, με βάση ενημέρωση της εταιρείας. Το Third Point Hellenic Recovery Fund κατέγραψε κέρδη 12% από την αρχή του 2014 μέχρι τον Ιούνιο, όπως δήλωσε στο Bloomberg πηγή που γνωρίζει το θέμα. «Κοιτάζοντας τη μακροοικονομική πλευρά, η Ελλάδα στην πραγματικότητα φαίνεται αρκετά καλή», σχολιάζει ο Mάαρτεν-Γιαν Μπάκουμ της ING Groep. «Πρόκειται για turnaround story. Δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερο περιθώριο να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια».

Tο Χρηματιστήριο της Αθήνας άρχισε να ανεβαίνει τον Ιούνιο του 2012, αφού προηγουμένως έχασε συνολικά 52% το 2011. Τα κέρδη των εταιρειών του Γενικού Δείκτη αυξήθηκαν στα 73,41 ευρώ ανά μετοχή το 2013 έναντι ζημιών 216,79 ευρώ ανά μετοχή το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή