Αυξήθηκε το κόστος δανεισμού των ελληνικών εισηγμένων

Αυξήθηκε το κόστος δανεισμού των ελληνικών εισηγμένων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρά αύξηση παρουσιάζει αυτόν τον μήνα το κόστος δανεισμού για τις εισηγμένες του FTSE 25 που προχώρησαν σε διεθνείς εκδόσεις εταιρικών ομολόγων τη φετινή χρονιά. Η κατάρρευση της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo τον περασμένο Ιούλιο προκάλεσε κραδασμούς στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης, με αποτέλεσμα ένα μήνα μετά να έχουν ενισχυθεί τα επιτόκια δανεισμού των διεθνών εταιρικών ομολόγων για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο μέσος όρος για το κόστος δανεισμού των ελληνικών εταιρικών ομολόγων τον φετινό Αύγουστο διαμορφώνεται στο 4,81% όταν το περασμένο Ιούλιο ο αντίστοιχος μέσος όρος ανερχόταν στο 4,59%. Μόνο ο ΟΤΕ και η Alpha Bank παρουσιάζουν αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στο 3,45% και 4,10% αντίστοιχα. Αναφορικά με τον ΟΤΕ, όπως δηλώνουν στελέχη τραπεζών, η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού ενσωματώνει την υγιή εικόνα της επιχείρησης αλλά και την ισχυρή ώθηση που δίδει στον οργανισμό η υποστήριξη από τη μητρική εταιρεία Deutsche Telekom. Aντίθετα στις ελληνικές τράπεζες ενσωματώνεται και το ρίσκο που δημιουργεί το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών τεστ κοπώσεων (stress tests) που θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Η βασική αιτία της αποκλιμάκωσης του δανεισμού αποδίδεται στη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, που επιβεβαιώθηκε από την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές τον Απρίλιο για πρώτη φορά μετά το 2010. Ωστόσο τα παρόντα επιτόκια δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ελκυστικά και δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με τα επιτόκια δανεισμού των 8% και 9% που υπήρχαν στην τριετία 2011-2013.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές προσέλκυσε ακόμη περισσότερους επενδυτές, αλλά ήδη οι εταιρείες που είχαν ξεκινήσει να εκδώσουν διεθνή ομολογιακά δάνεια αναζητούσαν από το β΄ εξάμηνο του 2013 τους θεσμικούς επενδυτές που θα κάλυπταν τις εκδόσεις τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το μπαράζ των διεθνών ομολογιακών εκδόσεων που εξελίχθηκε κυρίως το φετινό δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου στέφθηκε με επιτυχία.

Μετά τις συστημικές τράπεζες ακολούθησαν η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Τιτάνας μέσω θυγατρικής του στο Λουξεμβούργο, o OTE και η Motor Oil.

Το κλίμα παραμένει θετικό για όσες επιχειρήσεις έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας (πάνω από το 40% του κύκλου εργασιών εξάγεται), διαθέτουν καινοτόμα προϊόντα που τους επιτρέπουν να υπογράφουν συμβόλαια συνεργασίας με πολυεθνικές επιχειρήσεις και κυρίως συνεχίζουν να έχουν θετικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Ακόμη και τα προηγούμενα 6 σκληρά χρόνια ύφεσης, οι εταιρείες που προσελκύουν ξένα κεφάλαια επέδειξαν σώφρονα διαχείριση των οικονομικών τους και δεν παρασύρθηκαν σε αλόγιστες δαπάνες και λανθασμένες επενδυτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι φετινές διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη ζήτηση, που εκδηλώθηκε από τα ξένα χαρτοφυλάκια τα οποία υπερκάλυψαν όλες τις εκδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Η ποιότητα αυτών των χαρτοφυλακίων σηματοδοτεί και την πιθανή συμμετοχή τους σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίων των εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή