ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μικρές πιθανότητες έγκρισης σχεδίου αναδιάρθρωσης από τη Γ.Σ. της «Σελόντα»

Μικρές πιθανότητες έγκρισης σχεδίου αναδιάρθρωσης από τη Γ.Σ. της «Σελόντα»

Το σίριαλ για την αναδιάρθρωση της εταιρείας Σελόντα συνεχίζεται σήμερα, καθώς το μεσημέρι πραγματοποιείται νέα επαναληπτική συνέλευση των μετόχων, ενώ έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες αναβολές. Ωστόσο περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η αναβολή και της σημερινής συνέλευσης και η σύγκληση νέας έκτακτης συνέλευσης μέσα στον Σεπτέμβριο, αφού φαίνεται ότι η κωλυσιεργία στη λήψη αποφάσεων για τη βιωσιμότητα της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας συμφέρει, αφού οι εκκρεμότητες είναι πολλές και απαιτείται χρόνος.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την κεφαλαιοποίηση δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ (προβλέπεται και η καταβολή μέχρι 20 εκατ. ευρώ από έναν ή περισσότερους νέους επενδυτές), τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών και την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων ύψους έως 105 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία της εταιρείας Σελόντα που βαρύνεται από τραπεζικές υποχρεώσεις 193,5 εκατ. ευρώ με τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Αττικής και Γενική) για την αναδιάρθρωση του δανεισμού και την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης απαιτείται να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση. Ωστόσο έχουν διατυπωθεί διαφωνίες μεταξύ των βασικών μετόχων, της οικογένειας Γιάννη Στεφανή και της Linneaus Capital, συμφερόντων του επιχειρηματία Kahka Bernukize, που κατέχει το 19,02% της εισηγμένης. Η διοίκηση του ομίλου έχει εκτιμήσει πως όλες οι απαιτούμενες ενέργειες μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2014, ή τους πρώτους μήνες του 2015.

Στην προηγούμενη συνέλευση του Ιουλίου, η οποία κρίθηκε άγονη, τέθηκε αίτημα αναβολής αρχικά από τον μέτοχο κ. Γ. Γρυππιώτη, με ποσοστό 13,3% του μετοχικού κεφαλαίου (πρώην μέτοχος της Interfish) και ακολούθησε επόμενο αίτημα αναβολής από την Alpha Bank. Η προηγούμενη συνέλευση είχε απαρτία 27,73% του μετοχικού κεφαλαίου, με απούσα τη μέτοχο Linneaus. Επισημαίνεται, πάντως, ότι ο νομικός εκπρόσωπος της Eurobank σημείωσε ότι «κάποια αιτήματα υποβάλλονται παρελκυστικά προκειμένου να επιβραδυνθεί η λήψη αποφάσεων. Είναι παρελκυστική η αίτηση αναβολής και μάλιστα για τόσο μακρύ διάστημα», ζητώντας η γενική συνέλευση να επαναληφθεί στις 31 Ιουλίου.

Μιλώντας προς τους μετόχους της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλός της Γιάννης Στεφανής υπογράμμισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 έκλεισε με αύξηση κατά 11% όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων, ενώ τόνισε τον κίνδυνο από την Τουρκία: «Στην Ελλάδα, παρά τις δύσκολες συνθήκες, η αύξηση των εξαγωγών για εφέτος είναι στο 4%- 5%, ο αντίπαλος όμως δεν είναι εσωτερικός, είναι η Τουρκία και η διείσδυσή της στις αγορές. Ολη η ιχθυοκαλλιεργητική Ευρώπη, από τη Νορβηγία έως τα Κανάρια Νησιά, παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον την κρίση στην Ελλάδα».

Επίσης, ο κ. Στεφανής χαρακτήρισε «προϊόν εσωγενών και εξωγενών πιέσεων, εκβιασμών και συμβιβασμών» τη συμφωνία συγχώνευσης με την εταιρεία Δίας, η οποία δεν τελεσφόρησε και πρόσθεσε ότι «απαιτούνται ταχύτερες αποφάσεις από όλους τους φορείς, καθώς όπως υπογράμμισε, «έχουμε αφήσει όλο το γήπεδο στους Τούρκους και παίζουν μπάλα μόνοι τους. Το ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυτού του κλάδου βρίσκονται σε μικρή αλλά ανοδική πορεία, αποτελεί επιβεβαίωση του δυναμισμού του».