Περιθώρια ανόδου έως 60% βλέπει για τραπεζικές μετοχές η Deutsche Bank

Περιθώρια ανόδου έως 60% βλέπει για τραπεζικές μετοχές η Deutsche Bank

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική για την πορεία των τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο αλλά και για τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test εμφανίζεται σε ανάλυσή της η Deutsche Bank, ενώ, υπογραμμίζει ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζουν μεγάλα περιθώρια ανόδου. Συνολικά η Deutsche προβλέπει περιθώρια ανόδου της τάξης του 60% για τις τραπεζικές μετοχές και συστήνει τοποθετήσεις, ενώ ξεχωρίζει τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας σημειώνουν ότι η πολιτική κατάσταση αποτελεί σημαντική πηγή αβεβαιότητας.

Αναλυτικότερα, για το stress test της ΕΚΤ, η Deutsche Bank σημειώνει ότι οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 8% το τελευταίο τρίμηνο (και κατά 19% από την αρχή του χρόνου) λόγω των ανησυχιών για τα αποτελέσματα της άσκησης. «Εμείς διατηρούμε μια πιο αισιόδοξη οπτική και αγοράζουμε τραπεζικές μετοχές σε κάθε διορθωτική κίνηση» σημειώνεται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου η γερμανική τράπεζα περιμένει ότι οι τράπεζες θα παρουσιάσουν απτές αποδείξεις προόδου κυρίως στο μέτωπο της μείωσης του κόστους του χρήματος, των δαπανών αλλά και τη μείωση του πιστωτικού ρίσκου. Οπως επισημαίνει, με την ολοκλήρωση του προγράμματος TLTRO και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ να μειώνεται στο 0,15%, εκτιμά πως τα περιθώρια των ελληνικών τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 10 μονάδες βάσης, λόγω του φθηνότερου κόστους χρηματοδότησης. Παράλληλα, αναμένει περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα τρίμηνα. Θετική είναι η επίδραση από τις συγχωνεύσεις, καθώς, όπως εκτιμά η Deutsche, οι συνέργειες που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις θα περιορίσουν τα κόστη, βελτιώνοντας τα προ προβλέψεων κέρδη κατά 11%.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν κατά το β΄ τρίμηνο, ωστόσο ο ρυθμός σχηματισμού νέων επισφαλειών θα μειωθεί. Η Deutsche εκτιμά ότι ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ενισχυθεί περαιτέρω μετά την ενίσχυσή του κατά 60 μονάδες βάσης κατά το πρώτο τρίμηνο.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, η θετική άποψη της γερμανικής τράπεζας για τον κλάδο αποτυπώνει την προσδοκία της για αύξηση των δανείων προς το τέλος του έτους, με βελτίωση της ποιότητας των χορηγήσεων από το επόμενο έτος, αλλά και επιστροφή στην κερδοφορία το 2015, που θα συνοδευτεί από βελτίωση στις αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια. Για το δεύτερο τρίμηνο εκτιμά ότι η Εθνική θα εμφανίσει κέρδη, ενώ μικρές ζημίες θα παρουσιάσουν οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες. Συγκεκριμένα για την Alpha Bank προβλέπει ζημίες 61 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα θα ανέλθουν στα 627 εκατ. και μεικτά λειτουργικά κέρδη 298 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο.

Για την Τράπεζα Πειραιώς αναμένονται ζημίες 89 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα προβλέπονται σε 617 εκατ. και τα λειτουργικά κέρδη σε 257 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει ζημίες ύψους 177 εκατ. ευρώ, έσοδα 469 εκατ. και μεικτά λειτουργικά κέρδη 206 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, για την Εθνική προβλέπεται ότι θα εμφανίσει κέρδη 97 εκατ. ευρώ, έσοδα 981 εκατ. ευρώ και μεικτά λειτουργικά κέρδη 465 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Deutsche Bank αναμένει περαιτέρω απομόχλευση (μείωση του δανεισμού στην οικονομία) κατά 60 μονάδες βάσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό (με εξαίρεση τη Finansbank η οποία συνεχίζει την πιστωτική επέκταση). Σύμφωνα με την έκθεση η υποχώρηση των τιμών στην αγορά ακινήτων και η μειωμένη ζήτηση περιορίζουν τις δυνατότητες δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή