ΤΑΙΠΕΔ: Δεν πωλείται ο υδροβιότοπος στην Επανομή Θεσσαλονίκης

ΤΑΙΠΕΔ: Δεν πωλείται ο υδροβιότοπος στην Επανομή Θεσσαλονίκης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ιδιωτικοποιούμε τον υδροβιότοπο, αλλά το κάμπινγκ της περιοχής, αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σχετικά με την αξιοποίηση γης στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Απαντώντας σε δημοσιεύματα, αλλά και στις δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, που έκαναν λόγο για πώληση της σχετικής λιμνοθάλασσας η οποία φιλοξενεί διάφορα θηλαστικά, πτηνά και αμφίβια, το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πώλησης της λιμνοθάλασσας.

«Σχετικά με ακίνητο του Δημοσίου στην Επανομή Θεσσαλονίκης, που μεταβιβάστηκε για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης», ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ. «Το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της», προστίθεται στην ανακοίνωση του Ταμείου, «θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, μετά την κατάρτιση σχετικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στην οποία είναι αυτονόητο ότι θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις του ακινήτου».

Βάσει του καταστατικού του ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Ταμείο γίνεται με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. «Αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε μελλοντική αξιοποίηση στην Επανομή αφορά αποκλειστικά την περιοχή όπου βρίσκεται το κάμπινγκ του ΕΟΤ και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά τον προστατευμένο υδροβιότοπο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει ότι η τελική απόφαση για την αξιοποίηση οποιουδήποτε ακινήτου ανήκει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο γνωμοδοτεί για το Εθνικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) που συνοδεύει κάθε αξιοποίηση, ενώ το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στο μεταξύ, προχωράει το έργο της ωρίμανσης και του ελέγχου των ακινήτων που βρίσκονται υπό διαχείριση από την Εταιρεία Aκινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Στόχος είναι η παράδοση 1.000 ακινήτων από αυτά στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την αξιοποίησή τους μέσω μιας μετοχοποίησης ή/και τιτλοποίησης. Η ΕΤΑΔ προκήρυξε τον διαγωνισμό πρόσληψης του διαχειριστή του έργου (project manager) με προϋπολογισμό ύψους 760 χιλ. ευρώ. Ο διαχειριστής του έργου θα επιβλέψει τη διαδικασία ελέγχου και ωρίμανσης 3.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ, από τα οποία θα προκύψουν τα 1.000 που ενδιαφέρουν το ΤΑΙΠΕΔ. Οι προσφορές για την ανάληψη καθηκόντων διαχειριστή στο έργο έχουν προγραμματιστεί να κατατεθούν στις 15 Οκτωβρίου 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή