Eurobank: ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας

Eurobank: ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων, μείωση του ρυθμού σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια παρουσίασε το β΄ τρίμηνο η Eurobank.

Το α΄ εξάμηνο έκλεισε για την τράπεζα με ζημίες ύψους 508 εκατ. ευρώ, ωστόσο επιτελικά στελέχη του ομίλου υπογραμμίζουν με ικανοποίηση τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη (+14,4%) των κερδών προ προβλέψεων, που ανήλθαν στα 222 εκατ. ευρώ, καθώς και την ισχυρή κεφαλαιακή βάση του ομίλου. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 17,8% και είναι ο υψηλότερος στην Ελλάδα.

Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 41,9 δισ. ευρώ, από 40,5 δισ. ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο 2014. Ο λόγος των δανείων προς καταθέσεις μειώθηκε περαιτέρω στο 103,4%, έναντι 109,3% (Μάρτιος 2014). Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα υποχώρησε κατά 36,2%. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σημείωσαν σημαντική υποχώρηση κατά 50,1% στην Ελλάδα, στα 299 εκατ. (από 599 εκατ. το α΄ τρίμηνο), αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της τράπεζας για τη διαχείριση των δανείων αυτών. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, περιλαμβανομένων και των δανείων του εξωτερικού, μειώθηκαν στα 382 εκατ., από 681 εκατ. το α΄ τρίμηνο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2008. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 31,8% του χαρτοφυλακίου.

Με αφορμή τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε: «Η ποιοτική βελτίωση στα αποτελέσματα της Eurobank για το δεύτερο τρίμηνο του 2014 επιβεβαιώνει ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αναμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας εφαρμόζεται αποτελεσματικά και ήδη αποδίδει καρπούς.

Οι βελτιούμενες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, διαμόρφωσαν τις κατάλληλες συνθήκες για μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως η επιστροφή μας στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το άμεσο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή