Τρόικα, ΔΕΘ, stress test δίνουν τον ρυθμό στο Χ.Α.

Τρόικα, ΔΕΘ, stress test δίνουν τον ρυθμό στο Χ.Α.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου. Επίκεντρο των εντολών αγοράς ήταν κυρίως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έδειξαν και στα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2014 ότι έχουν αφήσει πίσω τους τα πτωτικά τρίμηνα, κυρίως σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία (ebitda) για το διάστημα 2011-2013. Ωστόσο, η διατήρηση της αξίας των συναλλαγών χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ απέδειξε ότι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει του φθινοπώρου. Η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης θα καθορίσει την πορεία και της χρηματιστηριακής αγοράς.

Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο, όπου θα δώσει το περίγραμμα των φοροελαφρύνσεων για το 2015, αλλά και τα τεστ κοπώσεως (stress tests) των 120 ευρωπαϊκών τραπεζών τον Νοέμβριο είναι οι 3 βασικοί παράγοντες που θα αξιολογήσουν οι επενδυτές για τη στρατηγική τους στη χρηματιστηριακή αγορά. Οσον αφορά τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2014 η γεύση παρέμεινε ίδια. Λίγες οι εισηγμένες που διατήρησαν ή και αύξησαν την κερδοφορία τους. Περισσότερες οι εταιρείες που απλώς περιόρισαν τις ζημιές τους. Μεγαλύτερος ο αριθμός των επιχειρήσεων που έμεινε σε έναν πυθμένα ζημιών όπου δύσκολα θα εξέλθει τα επόμενα τρίμηνα εάν δεν βελτιωθεί η εγχώρια οικονομία. Πάνω από 20 εισηγμένες δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στο τριμηνιαίο ραντεβού τους με τους μετόχους. Η λίστα αυτών των εταιρειών που δείχνουν μη αναστρέψιμη κατάσταση μακραίνει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να δώσει την οριστική λύση της διαγραφής.

Η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Αυγούστου ξεκίνησε με οριακά κέρδη του Γενικού Δείκτη που διαμορφώθηκε στις 1.159,25 μονάδες. Καλή εικόνα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας παρουσίασε η μετοχή του ΟΤΕ (2,34%) και η Coca-Cola HBC (1,39%). H αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 45 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη αυξήθηκαν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη που συμπλήρωσε την 6η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση. Οι τραπεζικοί τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας (5%), της Eurobank (2,46%) και της Τράπεζας Πειραιώς (2%) διατήρησαν το Χρηματιστήριο σε θετική τροχιά, ενώ σημειώθηκε και αύξηση του μεικτού όγκου συναλλαγών που αναρριχήθηκε στα 92,843 εκατ. ευρώ. Η έβδομη συνεχής ανοδική συνεδρίαση κατεγράφη την Τετάρτη. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναρριχήθηκε και στην 1η θέση της συνολικής κεφαλαιοποίησης μεταξύ 234 μετοχών. Την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε οριακά 0,01% και έφθασε τις 1.177,49 μονάδες. Κέρδη 1,72% και 1,22% αντίστοιχα σημείωσαν οι τίτλοι της Coca-Cola HBC και της ΜΕΤΚΑ. Αντίθετα, στην ίδια συνεδρίαση ο τίτλος της Alpha Bank υπέστη απώλειες 1,23%, η Εθνική Τράπεζα έχασε 1,83% και η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε πτώση 1,16%.

Την Πέμπτη οι πωλητές κυριάρχησαν έναντι των αγοραστών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποστεί απώλειες 0,85% και να υποχωρήσει στις 1.167,51 μονάδες. Την τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 1.180 μονάδες και, κατά συνέπεια, το Χ.Α. από τις αρχές του 2014 κατέγραψε οριακή άνοδο 1,15%. Η αξία των συναλλαγών δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ.

Ο Σεπτέμβριος φέρνει στο Χρηματιστήριο το road show του Λονδίνου όπου εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον από χαρτοφυλάκια της Αγγλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Οι εκπρόσωποι των 32 εισηγμένων της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα προσπαθήσουν να διευρύνουν ή και να αποκτήσουν πρόσβαση στα ξένα χαρτοφυλάκια. Υστερα από 21 διαδοχικούς μήνες αγοράς ελληνικών μετοχών όπου έχουν διοχετευθεί 3,153 δισ. ευρώ, οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 43,9% της συνολικής κεφαλαιοποίησης έναντι 27,5% που είναι το ποσοστό των Ελλήνων επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή