Η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων ώθησε ανοδικά το Χ.Α.

Η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων ώθησε ανοδικά το Χ.Α.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπρόσωπη εικόνα παρουσίασαν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Το ξεκίνημα των δύο πρώτων συνεδριάσεων ήταν υποτονικό, με τους επενδυτές να δείχνουν αποστασιοποιημένοι καθώς ήταν σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία των υπουργών για τις συναντήσεις με την τρόικα την Τρίτη και την Τετάρτη στο Παρίσι. Από τη συνεδρίαση της Τετάρτης η εικόνα βελτιώθηκε αισθητά στην αγορά για να κορυφωθεί η άνοδος την Πέμπτη μετά την ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει στο 0,05% το επιτόκιο του ευρώ και να ξεκινήσει την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων. Ταυτόχρονα η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου για τις 234 εισηγμένες έδειξε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των ζημιογόνων τριμήνων που προηγήθηκαν, αφού πολλές επιχειρήσεις έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης. Ωστόσο, οι αβέβαιες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και ο πυκνός πολιτικός χρόνος στη χώρα μας, όπου η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα δώσει το στίγμα των φοροαπαλλαγών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα τις επενδυτικές κινήσεις στο χρηματιστήριο.

Στο ξεκίνημα της εβδομάδας επικράτησε συναλλακτική άπνοια. Η καθαρή αξία των συναλλαγών έφτασε μόλις τα 42,075 εκατ. ευρώ και αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη επίδοση του 2014 μετά τον χαμηλότερο τζίρο (40,260 εκατ. ευρώ) που κατεγράφη στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς (2/1/2014).

Η αργία στη Wall Street (ημέρα εργασίας Labor Day) επηρέασε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές που κινήθηκαν υποτονικά, ενώ παρόμοια συμπεριφορά είχε και το ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις και τήρησαν στάση αναμονής ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι, την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υπέστη απώλειες 0,22% και διολίσθησε στις 1.159,20 μονάδες. Σε αρνητική πορεία για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση παρέμεινε το Χρηματιστήριο την Τρίτη με συνολικές απώλειες 2,66% και αφαίρεση 1,926 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς. Σε μέτρια επίπεδα παρέμεινε και η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα 74,181 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,81 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 1,12% και διολίσθησε στις 1.146,21 μονάδες.

H μονοδιάστατη εικόνα του χρηματιστηρίου που εξαρτάται από την πορεία 4 – 5 μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίστηκε και την Τετάρτη. Ταυτόχρονα, η πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Κιέβου – ανταρτών έως την Παρασκευή, όπως εκτίμησε ο Βλ. Πούτιν, επανέφερε την άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές και στην Αθήνα.

Οι τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες με βάση την κεφαλαιοποίηση έκλεισαν με κέρδη και συνεπώς επανέφεραν σε θετική πορεία τον Γενικό Δείκτη. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 1,57% και διαμορφώθηκε στα 2,590 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 2,92% και διαμορφώθηκε στα 0,670 ευρώ και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κέρδισε 1,45% και έκλεισε στα 1,400 ευρώ. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 1.159,13 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,13%.

Θετικός καταλύτης για την Αθήνα και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπήρξε η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί έως και 0,80% στις 1.149,87 μονάδες, ενώ μετά τις 3 το μεσημέρι κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης στις 1.181,41 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,92%. Η άνοδος της αγοράς διατηρήθηκε και την Παρασκευή, αλλά με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή