«Αγκάθι» ο ΕΝΦΙΑ για τα τουριστικά καταλύματα

«Αγκάθι» ο ΕΝΦΙΑ για τα τουριστικά καταλύματα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση των τουριστικών φορέων της χώρας προκαλεί ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ στα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που είναι ατομικές επιχειρήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα.

Σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη προτείνει ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται ομοιόμορφα σε όλα τα τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ζητήματα όπως φορολογία, ρευστότητα σε λογικό κόστος, επενδυτικά κίνητρα μέσω νέου ΕΣΠΑ, γραφειοκρατία, προβολή, επιμόρφωση αλλά και ασφάλιση θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα ώστε οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης αναφέρει ότι η πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ξενοδοχειακής υποδομής της χώρας. Σήμερα το 40% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων ανήκουν σε ατομικές επιχειρήσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με την τουριστική παραγωγή και με τον όρο οικογενειακή επιχείρηση. Ειδικότερα, σημειώνει, 4.000 από τις 9.800 ξενοδοχειακές επιχειρήσει και κάμπινγκ της χώρας είναι ατομικές επιχειρήσεις. Είναι αυτές, προσθέτει που κατά κύριο λόγο συνθέτουν τα τοπικά χαρακτηριστικά ενός προορισμού, όμως δεν είναι δυνατόν να υπερφορολογούνται ως κατοικίες και να διαφοροποιούνται σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές εταιρειών που λειτουργούν ως ξενοδοχεία. Το ΞΕΕ απέστειλε νέα επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή