Στο 7% η μείωση της παραγωγής αλλαντικών και κονσερβών κρέατος την τελευταία 6ετία

Στο 7% η μείωση της παραγωγής αλλαντικών και κονσερβών κρέατος την τελευταία 6ετία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αντοχές, παρά τη μείωση της κατανάλωσης που παρατηρείται την τελευταία εξαετία, καταγράφει η αγορά αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων.

Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή αλλαντικών και κονσερβών κρέατος εμφάνισε σωρευτική μείωση της τάξεως του 7% την τελευταία εξαετία. Το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς αλλαντικών κινήθηκε ελαφρά ανοδικά την περίοδο 2004-2009, ενώ την τελευταία τετραετία υπάρχει πτωτική τάση. Το 2013 η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση υποχώρησε κατά 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από την άλλη, η εγχώρια αγορά κρεατοσκευασμάτων παρουσιάζει σχετική στασιμότητα την περίοδο 2011-2013 με οριακή μόνο μεταβολή.

Η διάθεση των αλλαντικών καλύπτεται σ’ ένα ποσοστό της τάξεως του 60% μέσω σούπερ μάρκετ, σ’ ένα ποσοστό της τάξεως του 20% μέσω επιχειρήσεων catering, το δε υπόλοιπο μοιράζεται σε όλα τα υπόλοιπα δίκτυα διανομής.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση. Από το σύνολο των εταιρειών του κλάδου οι εννέα κορυφαίες βιομηχανίες αλλαντικών συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 80% της συνολικής παραγωγής.

Στο πλαίσιο της μελέτης συνετάχθη ο ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 27 παραγωγικών επιχειρήσεων, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2011 και 2012. Το σύνολο του ενεργητικού υποχώρησε κατά 1,1%, αλλά συνολικά ίδια κεφάλαια περιορίστηκαν κατά 8,6%. Οι πωλήσεις των 27 επιχειρήσεων παρέμειναν στάσιμες την περίοδο 2011-2012, ενώ ελαφρά χαμηλότερα ήταν τα αντίστοιχα μεικτά κέρδη. Το τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο με τις ζημίες να περιορίζονται κατά 21,5% το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή