Cosmote, Vodafone και Wind Hellas οι ενδιαφερόμενοι για το ψηφιακό μέρισμα

Cosmote, Vodafone και Wind Hellas οι ενδιαφερόμενοι για το ψηφιακό μέρισμα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σημαντικό βήμα στην αποκρατικοποίηση του ψηφιακού μερίσματος συντελέστηκε χθες. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στη δημοπρασία του ψηφιακού μερίσματος ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά στην είσπραξη 309 έως 380 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι για τη δημοπρασία των συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος είναι οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind Hellas. Οι εταιρείες αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν μέσω δημοπρασίας δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 800 MHz (ψηφιακό μέρισμα) και των 2.600 ΜΗz. Το επόμενο βήμα που αναμένεται τώρα είναι η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων που θα συμμετάσχουν στη σχετική δημοπρασία.

Η διαδικασία διεξάγεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η τελευταία θα αναλάβει να ενημερώσει τους προεπιλεγέντες συμμετέχοντες για την ημερομηνία, τον τόπο, το πρόγραμμα διεξαγωγής, καθώς και για επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία της δημοπρασίας. Ολα δείχνουν ότι η δημοπρασία θα διεξαχθεί κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα. Εκτιμάται δε ότι η δημοπρασία δεν θα φέρει έσοδα πάνω από τα επίπεδα που ορίζουν οι τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας.

Στην πρώτη ζώνη, που περιλαμβάνει τις πιο ζωτικές ραδιοσυχνότητες για τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, δημοπρατούνται έξι μπλοκ συχνοτήτων ή δύο για κάθε μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Βεβαίως αυτό δεν εμποδίζει κανένα από τους τρεις να διεκδικήσει περισσότερα από δύο μπλοκ. Ωστόσο η «αλμυρή» τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας θεωρείται αποτρεπτικός παράγοντας για την εκδήλωση μιας τέτοιας κίνησης από έναν ή περισσότερους ενδιαφερόμενους. Η τιμή εκκίνησης για τη διάθεση του κάθε μπλοκ συχνοτήτων στη ζώνη των 800 MHz έχει καθοριστεί σε 51,5 εκατ. ευρώ.

Στη ζώνη των 2.600 MHz, η ΕΕΤΤ δημοπρατεί 18 μπλοκ συχνοτήτων με τιμή εκκίνησης για καθένα από αυτά να ποικίλλει από 1,3 έως 4,6 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία αυτή, είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ζήτηση δικαιωμάτων από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς τα μπλοκ είναι πολλά, ενώ στο παρελθόν ο ΟΤΕ έχει αποκτήσει αντίστοιχες συχνότητες. Πάντως τα σημαντικότερα έσοδα από την εκχώρηση των συχνοτήτων θα διατεθούν στο ΤΑΙΠΕΔ και στη μείωση του χρέους της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η εκχώρηση του ψηφιακού μερίσματος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και θα τονώσει ουσιαστικά τα ετήσια έσοδα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Με βάση τους όρους αποπληρωμής που έχουν καθοριστεί, οι εταιρείες κινητής θα καταβάλουν το 30% της αξίας των δικαιωμάτων που θ’ αναλάβουν περίπου 10 ημέρες μετά το πέρας της δημοπρασίας των συχνοτήτων. Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε να καταβάλουν το υπόλοιπο 70% μέχρι 28/2/2015 είτε να καταβάλουν επιπλέον 30% μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία και το υπόλοιπο 30% να καταβληθεί σε τρεις ετήσιες άτοκες δόσεις από το 2016 έως το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή