Αυξημένο ενδιαφέρον ξένων οίκων για τα σχέδια των εισηγμένων

Αυξημένο ενδιαφέρον ξένων οίκων για τα σχέδια των εισηγμένων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτα ενημερωμένοι για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά κυρίως για την προσπάθεια της χώρας να αποκαταστήσει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες ήταν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι που συνάντησαν χθες στο Λονδίνο τις διοικήσεις 31 εισηγμένων στο πλαίσιο της έναρξης του διήμερου road show. Οπως επισήμαναν στην «Κ» οι πρόεδροι εισηγμένων που ήταν στη βρετανική πρωτεύουσα, «το ενδιαφέρον των ξένων οίκων ήταν αυξημένο για τα επιχειρηματικά μας σχέδια, ωστόσο αναγνώρισαν ότι η πολιτική αστάθεια εφόσον προκύψουν πρόωρες εκλογές πιθανότατα να καθυστερήσει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας». Τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας ανέλυσε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς. Ο κ. Ζανιάς έκανε λόγο για επιστροφή της αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, αφού όπως τόνισε έχει επιστρέψει η ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση, ενώ σύντομα θα καταγραφεί ανάπτυξη και σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, στο μέτωπο του stress test της ΕΚΤ, σημείωσε ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν «χτίσει» σημαντικά κεφαλαιακά μαξιλάρια, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν από την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Οσο πιο δυναμικά είναι τα στοιχεία στο στρεσάρισμα των τραπεζικών μεγεθών, τόσο το καλύτερο για τις ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε ο κ. Ζανιάς. Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, σημείωσε ότι συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά με επιβράδυνση του ρυθμού, ενώ η κάλυψη με προβλέψεις υπερβαίνει το 50%.

Την εκτίμηση ότι τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια θα συνεχίσουν να αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική κεφαλαιαγορά, παρά το γεγονός ότι ζητήματα που άπτονται των πολιτικών εξελίξεων αποκτούν «θέση» στη χρηματιστηριακή ατζέντα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης μιλώντας σήμερα το πρωί στο Bloomberg ΤV.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετάταξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναδυόμενων (από MSCI και S&P Indices), ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε πως από πλευράς τεχνικών κριτηρίων το Χρηματιστήριο της Αθήνας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να βρίσκεται μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών.

Είμαστε σε μια περίοδο όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αυξάνεται, δήλωσε στο Bloomberg TV ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου και εκτίμησε ότι στην περίπτωση που επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές ίσως υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές η χώρα θα προχωρήσει και θα κινηθεί προς θετική κατεύθυνση.

Το Ελληνικό είναι ένα μεγάλο project, σημείωσε, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα πράγματα θα κινηθούν γρηγορότερα απ’ ό,τι τους τελευταίους έξι μήνες. Θέλω να πιστεύω ότι οι μπουλντόζες θα αρχίσουν να λειτουργούν το 2016 κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Αθανασίου.

Οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος της Intralot, απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος μιλώντας επίσης στο Bloomberg TV υπογράμμισε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν τις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές διεργασίες δεν πρόκειται να έχουν αντίκτυπο στις επιχειρηματικές ζυμώσεις ούτε στις προσπάθειες χρηματοδότησης της οικονομίας από ξένα κεφάλαια, όπως φοβούνται ξένοι επενδυτές. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης της οικονομίας με διαφορετικούς τρόπους, πέρα από τον τραπεζικό δανεισμό, ένα σχέδιο στο οποίο προσανατολίζεται και η Ευρώπη μέσω διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή