Ανω του 1 δισ. οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο επτάμηνο

Ανω του 1 δισ. οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο επτάμηνο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 από 235 εκατ. ευρώ που ήταν στο ίδιο διάστημα πέρυσι. Παράλληλα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πλεονασματικό κατά 567,4 εκατ. ευρώ φέτος, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 42,4% σε σχέση με πέρυσι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο τουρισμός, οι εξαγωγές και η ναυτιλία στήριξαν την ελληνική οικονομία, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά οδηγώντας σε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, η εκτίναξή τους κατά 333% οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Ειδικότερα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, εξαιτίας:

• Της συμμετοχής της Fairfax κατά 146 εκατ. ευρώ και της Capital Group Companies Inc κατά 595 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Συνολικά, δηλαδή, από το 1 δισ. ευρώ τα 741 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εurobank.

• Της αύξησης της συμμετοχής της Crystal Almond κατά 200 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της Wind Hellas.

• Της συμμετοχής κατά 78 εκατ. ευρώ από την Consolidated Lamda Holdings στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development.

Πέραν αυτών, σχετικά με την πορεία του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από τα στοιχεία της ΤτΕ για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1. Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 1 δισ. ευρώ ή 10,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013. Παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,5% και ανήλθαν στα 13,6 δισ. ευρώ, οι εισαγωγές διευρύνθηκαν με μεγαλύτερο ρυθμό (6,3%) και διαμορφώθηκαν στα 24,4 δισ. ευρώ από 22,9 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως ανοδικά κινήθηκαν τόσο οι εισαγωγές καυσίμων και πλοίων, όσο και οι εισαγωγές των άλλων αγαθών που τα προηγούμενα χρόνια μειώνονταν λόγω της κρίσης.

2. Τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 6,7 δισ. ευρώ από 5,9 δισ. ευρώ. Αυξήθηκαν κατά 13,8% ή περίπου κατά 800 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας στην πράξη την καλύτερη τουριστική κίνηση σε σχέση με το 2013.

3. Οι εισπράξεις από τη ναυτιλία διαμορφώθηκαν στα 7,4 δισ. ευρώ έναντι 6,9 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 7,6%.

4. Οι εισπράξεις από την Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 22,8% και ανήλθαν στα 4 δισ. ευρώ από 5,1 δισ. ευρώ. Ειδικά τον Ιούλιο η πτώση ήταν μεγάλη, αφού διαμορφώθηκαν στα 426,1 εκατ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιούλιο. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι πέρυσι τον Ιούλιο είχαν εισπραχθεί και οι επιστροφές κερδών από το Ευρωσύστημα (SMP’s-ANFA’s), που για φέτος δεν υπήρχε αντίστοιχη προγραμματισμένη εισροή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή