ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εν αναμονή του νέου γύρου πτωχεύσεων σε ρωσικά πρακτορεία

Εν αναμονή του νέου γύρου πτωχεύσεων σε ρωσικά πρακτορεία

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει ένα δεύτερο κύμα πτωχεύσεων τουριστικών πρακτόρων στη Ρωσία, προβλέπουν αναλυτές της ρωσικής ταξιδιωτικής αγοράς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Γκεόργκι Φεντόροφ, μέλους του Δημόσιου Επιμελητηρίου, το φαινόμενο καταρρεύσεων Τουριστικών Οργανισμών στη Ρωσία, που έλαβε χώρα από τα μέσα Ιουλίου έως τον Σεπτέμβριο οπότε πτώχευσαν 16 εταιρείες, θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο πριν από τις σχολικές διακοπές. Ο ίδιος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στη ρωσική αγορά θα μείνουν τελικά περί τη μία ντουζίνα μεγάλων επιχειρήσεων.

Πέραν της πτώσης της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του ευρώ και των επιπτώσεων από την ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας, ένας επιπλέον παράγοντας που επηρέασε τον ρωσικό ταξιδιωτικό κλάδο ήταν η αδιαφάνεια που επικρατούσε στην αγορά με την πώληση πακέτων σε τιμές κάτω του κόστους. Από τη πλευρά του ο υπ. Πολιτισμού της Ρωσίας, Β. Μedina, ανέφερε ότι με τον νέο νόμο για τη βελτίωση της τουριστικής αγοράς το Ταμείο Αποζημιώσεων Turpomosch θα αναδιοργανωθεί και η ετήσια συνδρομή των tour operator από 100.000 θα φθάσει σε 500.000 ρούβλια. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο προσωπικής ευθύνης του ταξιδιωτικού πράκτορα για τη χρηματοδότηση του οποίου θα εισαχθεί ένα τέλος 100 ρουβλίων ανά τουρίστα. Τελευταίες εκτιμήσεις της Ρωσικής Ενωσης Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας κάνουν λόγο για πτώση του εξερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία, η οποία στο σύνολο του έτους θα κυμανθεί μεταξύ 20%-30%. Στην Ελλάδα, εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων εκτιμούν ότι ο αριθμός των Ρώσων θα διαμορφωθεί πέριξ του 1,1 εκατ. από 1,3 εκατ. το 2013.