Μετά την επιτυχία του στρες τεστ, στόχος για Alpha Bank η πλήρης ιδιωτικοποίηση

Μετά την επιτυχία του στρες τεστ, στόχος για Alpha Bank η πλήρης ιδιωτικοποίηση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω βελτίωση μεγεθών τόσο σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας όσο ρευστότητας και κεφαλαιακής θέσης παρουσίασε στο εννεάμηνο η Alpha Bank. Η ισχυρή θέση της τράπεζας, κάτι που αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο stress test της ΕΚΤ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, κάτι που αποτελεί κεντρικό στόχο της διοίκησης.

Αναλυτικότερα στο τέλος του εννεαμήνου η Alpha Bank παρουσίασε κέρδη ύψους 110,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013, αποτέλεσμα που οφείλονταν στην αρνητική υπεραξία από την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας. Οπως σημειώνουν στελέχη της τράπεζας, η βελτίωση των συνθηκών αποτυπώνεται στην ισχυρή ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας, αποτέλεσμα της ενίσχυσης των εσόδων και της αποτελεσματικής περιστολής των δαπανών. Σημειώνεται ότι τα προ προβλέψεων αποτελέσματα του ομίλου ανήλθαν στα 799 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 69,3%. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου επιβαρύνθηκαν με έκτακτη δαπάνη ύψους 194 εκατ. ευρώ λόγω του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος συμβάλει στη μείωση των μισθολογικών δαπανών κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

H Alpha Bank διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική ενίσχυσης του ισολογισμού, διενεργώντας προβλέψεις ύψους 337 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τον δείκτη κάλυψης καθυστερήσεων στο 60%.

Η διοίκηση της τράπεζας υπογραμμίζει με έμφαση την εξαιρετική επίδοση στο πρόσφατο stress test της ΕΚΤ που με βάση το αποτέλεσμα η Alpha Bank συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών στην Ευρώπη. Το κεφαλαιακό πλεόνασμα της τράπεζας με βάση τον στατικό ισολογισμό στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών (CET1) με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, διαμορφώνεται στο 14,9%. Βελτιωμένη εμφανίζεται και η ρευστότητά της, καθώς τα υπόλοιπα καταθέσεων αυξήθηκαν στο τέλος του τρίτου τριμήνου κατά 3,1% και ανήλθαν στα 43,5 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις μειώθηκε περαιτέρω στο 115% για τον όμιλο και στο 110% για την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ περιορίστηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 7,9 δισ. ευρώ.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του εννεαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δημήτριος Μαντζούνης δήλωσε: «Καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η χώρα επανέρχεται σε τροχιά ανακάμψεως, σημειώσαμε και πάλι μία σημαντική επίδοση όσον αφορά αφενός τη βελτίωση της οργανικής μας κερδοφορίας και αφετέρου τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η επιτυχής ολοκλήρωση της Συνολικής Αξιολογήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης κατατάσσει την Alpha Bank πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών ως προς την κεφαλαιακή θέση και της προσδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Μετά την επιτυχία του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Citi, επικεντρωνόμεθα στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως και στην πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικής μας κερδοφορίας δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τραπέζης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή