«Πράσινο φως» στη συγχώνευση ΕΤΕΜ – ΕΛΒΑΛ

«Πράσινο φως» στη συγχώνευση ΕΤΕΜ – ΕΛΒΑΛ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε χθες από τις ισάριθμες έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων της ΕΛΒΑΛ (απαρτία 75,7%) και της ΕΤΕΜ (απαρτία 77,7%) η συγχώνευση των δύο εισηγμένων με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Σύμφωνα με το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης, οι μέτοχοι της ΕΤΕΜ θα ανταλλάξουν 6 μετοχές της ΕΤΕΜ που κατέχουν με 1 νέα μετοχή της ΕΛΒΑΛ, οι δε μέτοχοι της ΕΛΒΑΛ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό μετοχών που κατέχουν.

Εκτός απροόπτου την ερχόμενη Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014 θα διαγραφεί οριστικά η μετοχή της ΕΤΕΜ από το χρηματιστήριο, ενώ θα ανασταλεί προσωρινά για 3 συνεδριάσεις (2, 3, 4 Δεκεμβρίου) και η μετοχή της ΕΛΒΑΛ και θα επανέλθει σε κανονική διαπραγμάτευση στη συνεδρίαση της Παρασκευής 5 Δεκεμβρίου 2014.

Στη διάρκεια της έκτακτης συνέλευσης της ΕΛΒΑΛ η διοίκηση ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να επιβιώσει η ΕΤΕΜ που βαρύνεται με δανεισμό και όπως υπογράμμισαν τα στελέχη του ομίλου Viohalco εάν δεν προχωρούσε η συγχώνευση θα έπρεπε οι μέτοχοι της ΕΤΕΜ να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 έως 60 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το έλλειμμα της εταιρείας που ήταν σε πτωχευτική πορεία. Για την ΕΛΒΑΛ η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι η πορεία της το 2014 εξελίσσεται ικανοποιητικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στη θυγατρική της στην Αγγλία, έχοντας πλέον υπερβεί το 90% των πωλήσεων που κατευθύνονται στο εξωτερικό. Επίσης διευκρινίστηκε ότι τα μέλη της διοίκηση της ΕΤΕΜ δεν θα έχουν θέση στο Δ.Σ. της ΕΛΒΑΛ, ενώ οι εργαζόμενοι της ΕΤΕΜ θα συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους ως εργαζόμενοι της ΕΛΒΑΛ. Στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΤΕΜ, μέρος των μετόχων μειοψηφίας (κυρίως η οικογένεια Καλλέργη) καταψήφισε τη συγχώνευση, σημειώνοντας πως δεν έχει αντίρρηση για το ίδιο το γεγονός, αλλά για τους όρους ανταλλαγής. Παράλληλα ο εκπρόσωπος της οικογένειας Καλλέργη σημείωσε ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με στόχο να πετύχουν καλύτερη σχέση ανταλλαγής.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της διοίκησης του ομίλου Βιοχάλκο, Κωνσταντίνος Κεφάλας, υποστήριξε ότι η παλαιότερη αποτίμηση της ΕΤΕΜ είχε γίνει με περιορισμένο αριθμό κριτηρίων, σε παλαιότερο χρόνο και με βάση τα τότε δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή