Η προσδοκία συμφωνίας με τρόικα επανέφερε το Χ.Α. στις 1.000 μονάδες

Η προσδοκία συμφωνίας με τρόικα επανέφερε το Χ.Α. στις 1.000 μονάδες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «καλλωπισμός» των χαρτοφυλακίων προκειμένου να περιορισθούν οι ζημίες του β΄ εξαμήνου της χρονιάς, αλλά και οι προσδοκίες των επενδυτών ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την πιστωτική κάλυψη της Ελλάδας τους πρώτους μήνες του 2015, ώθησαν το χρηματιστήριο πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Ειδικότερα, την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης με τη βοήθεια των τραπεζικών μετοχών αλλά και εμποροβιομηχανικών τίτλων του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έφθασε ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται και πάνω από 3%. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη πτώση 1,60% του Γενικού Δείκτη μετά την αλλαγή κλίματος στην Ευρωζώνη από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι που απογοήτευσε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το ξεκίνημα της εβδομάδας για το χρηματιστήριο έφερε τον Γενικό Δείκτη με οριακά κέρδη στις 963,59 μονάδες. Ακολούθησε δεύτερη συνεχής ανοδική συνεδρίαση την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ισχυρά κέρδη και να αναρριχάται στις 991,36 μονάδες. Ακολούθησε άλλη μία θετική συνεδρίαση την Τετάρτη, με άνοδο στις 1.008,03 μονάδες και κέρδη 1,68%.

Σύσταση για επιπλέον έκθεση (overweight) για την Ελλάδα δίνει η Morgan Stanley με χθεσινή της έκθεση, επικαλούμενη τη βελτίωση στο μακροοικονομικό μέτωπο και τις χαμηλές αποτιμήσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πολιτική συνιστά ρίσκο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η Morgan Stanley πάντως σημειώνει ότι η πολιτική κατάσταση είναι το βασικό «αγκάθι». Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής αναμένεται να παραμείνει μέχρι την τελευταία στιγμή. Η αναλύτρια Ντ. Αντονούτσι σημειώνει ότι το πιθανότερο είναι ότι πολλοί βουλευτές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους την τελευταία στιγμή. Βασικός κίνδυνος αν υπάρξουν εκλογές είναι να προκύψει μια κυβέρνηση που θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από την έως τώρα ασκούμενη.

Εκτιμά ωστόσο ότι οι δανειστές θα μειώσουν τα επιτόκια που χρεώνουν τη χώρα, κάτι που αναμένουν οι αγορές, γεγονός που ίσως βοηθήσει να βρεθούν συμβιβασμοί ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ειδικά αν υιοθετηθεί λιγότερη λιτότητα, κάτι που είναι πιθανό.

Οσο πλησιάζουμε προς τη λήξη της χρονιάς, οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές θα προσπαθήσουν να μειώσουν τον μέσο όρο κτήσης των μετοχών τους έτσι ώστε να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με ελκυστικές αποτιμήσεις για να επιδιώξουν ταχύτερη καταγραφή υπεραξιών τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.

Ωστόσο το ενδεχόμενο να μην εκλέξει η παρούσα Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επηρεάσει την τάση της αγοράς. Ηδη ο χαμηλός όγκος συναλλαγών που καταγράφεται στο χρηματιστήριο από τον Σεπτέμβριο είναι ενδεικτικό της ανασφάλειας των επενδυτών που αρνούνται να λάβουν ρίσκο στη ρηχή ελληνική αγορά.

Στον χώρο των επιχειρήσεων επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Οπως τονίζουν πρόεδροι εισηγμένων επιχειρήσεων στην «Κ», ακόμη και η πιο ομαλή πολιτική περίοδος να υπάρξει για να αποκατασταθεί η ηρεμία και η εμπιστοσύνη σε καταναλωτές και πελάτες θα χρειασθούν τουλάχιστον 6 μήνες. Παράλληλα τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επισπευσθούν οι ενέργειες των τραπεζών αναφορικά με το μέλλον των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων. Οι λύσεις που προσφέρονται είναι συγκεκριμένες: είτε ο ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχος τοποθετεί κεφάλαια από την προσωπική του περιουσία για να διασώσει την επιχείρηση που ο ίδιος ίδρυσε, είτε χάνει την επιχείρηση και περνάει σε νέα διοίκηση.

Ηδη έχει υπάρξει καθυστέρηση στην εξυγίανση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην μπορούν να ενισχύσουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις που ζητούν νέα κεφάλαια για επέκταση σε αγορές του εξωτερικού αλλά και για τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή