1,22 δισ. τα έσοδα ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου

1,22 δισ. τα έσοδα ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΤΑΙΠΕΔ στην τρίτη οικονομική του χρήση, που έληξε 30 Ιουνίου 2014, πέτυχε έσοδα ύψους 1,22 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχειών του Δημοσίου. Τα περισσότερα από τα έσοδα αυτά προέρχονται από την πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ (περίπου 663 εκατ. ευρώ για την πώληση του 33% + 1%), την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων του Δημοσίου (261 εκατ. ευρώ) και την παραχώρηση της άδειας των κρατικών λαχείων (190 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα αυτά δεν αντιστοιχούν στα οικονομικά αποτελέσματα του Ταμείου, δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών του απαρτίζεται από την αμοιβή 0,2% επί των βεβαιωμένων εσόδων του Δημοσίου και τις αμοιβές των συμβούλων του, οι οποίες επανατιμολογούνται προς το Ελληνικό Δημόσιο. Ετσι πέρυσι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων εμφάνισε κύκλο εργασιών (λειτουργικά έσοδα) 6,9 εκατ. ευρώ και ζημίες περίπου 0,5 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο ακόμη είχε λειτουργικά έξοδα 8,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, για την περίοδο 1/7/2013 – 30/6/2014 στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονταν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου 867 ακίνητα προς αξιοποίηση, ενώ 36 από αυτά έχουν αξιοποιηθεί μέσα στη συγκεκριμένη χρήση. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που έχουν αξιοποιηθεί στη διάρκεια της περασμένης οικονομικής χρήσης αφορούν τα 28 ακίνητα που πωλήθηκαν και μισθώθηκαν εκ νέου από το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα στις 30/6/2014 στο Ταμείο βρίσκονταν εγγυητικές επιστολές ύψους 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι πιο σημαντικές αφορούσαν την πώληση του ΔΕΣΦΑ (40 εκατ. ευρώ), της άδειας των κρατικών λαχείων (35 εκατ. ευρώ), την παραχώρηση του Ελληνικού (15 εκατ. ευρώ) κ.ά.

Συνολικά μέχρι 30/6/2014 το Ταμείο είχε διασφαλίσει έσοδα ύψους 4,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων είχαν καταβληθεί τα 3,0 δισ. ευρώ. Η πρόσφατη κατακύρωση των διαγωνισμών για τις παραχωρήσεις του Ψηφιακού Μερίσματος και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ανεβάζουν τα διασφαλισμένα έσοδα του Ταμείου στα 6,7 δισ. ευρώ. Τέλος, το διάστημα που ακολούθησε μέχρι και την έκδοση των οικονομικών καταστάσεων, ξεκίνησαν διαγωνισμοί για την αξιοποίηση περίπου 20 ακινήτων, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η β΄ φάση των διαγωνιστικών διαδικασιών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ με την έγκριση των αρχικών σχεδίων της σύμβασης πώλησης του 67% σε κάθε μια εταιρεία και της Συμφωνίας Μετόχων που θα συνοδεύσει την πώληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή