Στα 44,85 δισ. αυξήθηκε η χρηματοδότηση τραπεζών από την ΕΚΤ

Στα 44,85 δισ. αυξήθηκε η χρηματοδότηση τραπεζών από την ΕΚΤ

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκε η χρηματοδότηση των εγχώριων τραπεζών από την EKT τον περασμένο Νοέμβριο. Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξησης ρευστότητας που αντλούν οι ελληνικές τράπεζας από το ευρωσύστημα, αποτυπώνοντας την ανάσχεση της τάσης βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας. Αναλυτικότερα, τον Νοέμβριο η χρηματοδότηση από την EKT αυξήθηκε στα 44,85 δισ. από 43,85 δισ. που ήταν τον Οκτώβριο που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση κατά 2,3%. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η αντιστροφή της πτωτικής πορείας της ρευστότητας που αντλεί το τραπεζικό σύστημα από την EKT δείχνει το πρόωρο τέλος της εξόδου των τραπεζών αλλά και της χώρας στις αγορές του εξωτερικού, μετά τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών από το φθινόπωρο και μετά.

Οι τράπεζες εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και η αβεβαιότητα που πάντα προκαλεί μια εκλογική διαδικασία, θα έχει επιπτώσεις στις συνθήκες ρευστότητας. Πάντως, συνολικά το 2014 η κατάσταση για τις τράπεζες εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένη, καθώς οι καταθέσεις καταγράφουν αύξηση περίπου 3 δισ. Διευκρινίζεται ότι οι εγχώριες τράπεζες αντλούν ρευστότητα από την EKT και όχι από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), ο οποίος επιβαρύνεται με σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή